Karpat.in.ua
| 2022. 06. 01. – 17:00 |

Megállapodást írt alá az Ukrtransznafta vállalat a magyar MOL társasággal havi 35 ezer tonna gázolaj szállításáról Ukrajnának

Megállapodást írt alá az Ukrtransznafta vállalat a magyar MOL társasággal havi 35 ezer tonna gázolaj szállításáról Ukrajnának. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Megállapodást írt alá az Ukrtransznafta vállalat a magyar MOL társasággal havi 35 ezer tonna gázolaj szállításáról Ukrajnának, az üzemanyagot a Viktor Medvedcsuktól elkobzott Szamara-Nyugat termékvezetéken fogják továbbítani reverz üzemmódban – közölte szerdán az rbc.ua hírportál saját forrásaira hivatkozva, melyet a Karpat.in.ua idéz.

A kiadvány üzemanyag-piaci forrásai szerint a szerződést a múlt hét végén írták alá, és a napokban fogják bejelenteni.

A felek megállapodtak havi 35 ezer tonna gázolaj továbbításának műszaki kivitelezéséről.

Ez a mennyiség rendkívül kicsi az ukrán piac igényeihez képest, de jelenleg még ez a tétel is hiányzik. A MOL legjobb esetben is csak a reverz mennyiség 1/7-ét, azaz 5 ezer tonnát tud biztosítani a hírportál informátorai szerint, a fennmaradó mennyiséget keresni kell.

Az európai piacon tapasztalható hiány mellett nehéz arra számítani, hogy a következő hónapokban 50 ezer tonnát meghaladó mennyiségű gázolaj érkezzen Magyarországról – mondta Volodimir Omelcsenko, a Razumkov Központ energiaprogramokért felelős igazgatója. De ez is abban az esetben lesz, ha a jövőben nőni fog a vezetékes szállítás mennyisége.

A Medvedcsuk-féle vezeték kapacitása elvileg lehetővé teszi akár évi 2 millió tonna kőolajtermék Magyarországról fordított üzemmódban történő szállítását is.

Omelcsenko szerint ez a leggyorsabb és legolcsóbb üzemanyagimport az ukrán piacra.

Olcsó, mert a MOL olajtermékeinek nagy részét orosz olajból állítja elő, amit 30% kedvezménnyel kap. „De nem biztos, hogy a MOL és a magyar politikai vezetés ennek a kedvezménynek a megosztását tervezi Ukrajnával. Az Orbán-kormány politikai támogatottságának egyik fő tényezője épp az energiahordozók árának alacsonyan tartása” – mutatott rá Volodimir Omelcsenko.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!