MTI

| 2022. 06. 01. – 11:30 |

A legfrissebb felmérés szerint II. Erzsébet királynő a brit királyi család legnépszerűbb tagja

A legfrissebb felmérés szerint II. Erzsébet királynő a brit királyi család legnépszerűbb tagja. Fotó: Internet

Hirdetés

A legfrissebb felmérés szerint II. Erzsébet királynő a brit királyi család legnépszerűbb tagja.

Az IPSOS közvéleménykutató cég az uralkodó trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából szervezett négynapos platinajubileumi hétvége elé időzített felmérésében kimutatta, hogy a britek 45 százaléka sorolja a királyi család népszerűségi listájának első helyére a 96 esztendős királynőt - írja az MTI.

A vizsgálat szerint a lakosság elsöprő többsége, 86 százaléka elégedett II. Erzsébet királynő uralkodói tevékenységével,

és mindössze 7 százalék adott kifejezést elégedetlenségének.

Az idősebb korosztályban szinte maradéktalan az uralkodó munkájának támogatottsága: az 55 év felettiek 95 százaléka nyilatkozott elégedetten a királynő tevékenységéről.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára, és az uralkodásának 70. évfordulójára rendezett nagyszabású eseménysorozat központi ünnepségeit a csütörtöktől meghirdetett négynapos munkaszüneti hétvégén tartják.

Az általános népszerűségi listán a második helyre Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos herceg felesége került:

ő a válaszadók 32 százaléka számára a királyi család legkedveltebb tagja.

A harmadik helyre Katalin férje, Vilmos herceg – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, a királynő unokája – került: a kutatásba bevont britek 28 százaléka őt kedveli a leginkább a királyi család tagjai közül.

Károly herceg, az Egyesült Királyság következő uralkodója a saját fia mögött meglehetősen lemaradva került a negyedik helyre: őt a britek 14 százaléka szereti a legjobban a királyi családon belül.

Harry herceg, Vilmos öccse, aki két éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként betöltött feladatainak ellátásával és amerikai feleségével Kaliforniába költözött, még sokkal hátrébb jár a népszerűségi listán:

a britek alig 11 százaléka mondta azt, hogy őt kedveli a leginkább a királyi családból.

Az IPSOS felméréséből kiderül ugyanakkor az is, hogy a britek több mint kétharmada változatlanul monarchiapárti: a kutatási mintán belül 68 százalék nyilatkozott úgy, hogy a királyság intézményének fennmaradását szeretné, és mindössze 22 százalék látná szívesebben hazáját köztársaságként.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!