Bien.hu

| 2022. 06. 10. – 06:25 |

Bár a kávé normál mennyiségben nagyon egészséges, azt azért érdemes tudni, hogy vannak olyan egészségügyi problémák, amikkel nem ajánlott a fogyasztása. Az alábbiak például pontosan ilyenek.

Tiltólistára kerül a kávé, ha ilyen egészségügyi problémával küzdesz

Hirdetés

Bár a kávé normál mennyiségben nagyon egészséges, azt azért érdemes tudni, hogy vannak olyan egészségügyi problémák, amikkel nem ajánlott a fogyasztása. Az alábbiak például pontosan ilyenek.

A kávéról régóta folyik a vita: meddig egészséges? Mennyi egészséges? Hogyan egészséges? Az biztos, hogy ha az ember nem viszi túlzásba a fogyasztását, számos előnye van. Kutatások szerint segít csökkenteni a prosztatarák, szívbetegségek, halláskárosodás kockázatát. Még akár a fogyásban is segíthet, persze akkor, ha megfelelő módon isszuk. De vannak olyan egészségügyi problémák, amiknél bizonyított, hogy a kávé többet árt, mint használ - írja a bien.hu.

Irritábilis bélszindróma

A koffein képes fokozni az anyagcserét, és megindítja a bélműködést, ami az IBS-ben szenvedőknek nem túl jó hír, hiszen hozzájárulhat a további hasmenéshez. Ha valaki IBS-ben szenved, annak nemcsak a kávét, hanem a többi koffeintartalmú italt is érdemes lehet kerülnie, mert mindegyik hasonló hatással van a szervezetre.

Zöldhályog

Az, akinek glaucomája van, az óvatosan igyon koffeines italokat, ezek hatására ugyanis nőhet az intraokuláris nyomás. A kutatások elsősorban a kávét vizsgálták, de nem kizárt, hogy más koffeines itallal is van összefüggés, és a pontos kapcsolat feltárásához kellenek még további kutatások is.

Hiperaktív hólyag

Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy a kávé reggel nemcsak a bélműködést indítja be, de a vizeletet is meghajtja. Egy hosszabb utazás előtt egyáltalán nem érdemes kávét fogyasztani. Ha nem iszol rendszeresen kávét, akkor még nagyobb hatással lehet rád, amikor mégis. Éppen ezért, ha egyébként is hiperaktív hólyagod van, és gyakran jársz pisilni, inkább minimalizáld a kávéfogyasztásodat.

Szívbetegség, például szívritmuszavarok

A kávéban található koffein átmenetileg megemeli a pulzust és a vérnyomást is, ezért nagyon fontos, hogy azok, akiknek egyébként is szívproblémáik vannak, ne vigyék túlzásba a mennyiséget. A legjobb megoldás az, ha megkérdezzük a kezelőorvosunkat ilyen esetben, hogy ajánlja-e egyáltalán a kávézást, és ha igen, akkor milyen mennyiségben, minden egyes állapot más és más ugyanis, és az sem mindegy, mennyire súlyos a probléma.

Terhesség

Bár már megdöntötték a mítoszt, hogy a terhes nőknek egyáltalán nem szabadna kávét fogyasztaniuk, az még mindig igaz, hogy a túl sok árthat: a legtöbb ajánlás arról szól, hogy a napi bevitelt 200 milligramm alá kellene szorítani.

Ez nagyjából két csésze kávénak felel meg, de aki terhes, az nézzen utána annak is, hogy milyen kávét iszik, könnyű túllőni ugyanis a célon. Azt is fontos tudni, hogy friss tanulmányok olyan eredményekre is jutottak, hogy a terhesség alatt nincs biztonságos mennyiségű koffeinfogyasztás.

Szoptatás

A szoptatás esetén leginkább azzal lehet probléma, hogy az anya dehidratálódik. A koffein ugyanis elvonja a vizet a szervezettől, ezért egy egyébként is intenzív állapotban problémát okozhat. Sok orvosi szervezet inkább azt ajánlja, hogy terhesség és szoptatás alatt az anyák határolódjanak el teljesen a kávéfogyasztástól, ez a legbiztonságosabb megoldás.

Szorongás, pánikrohamok

A szorongó ember általában erre figyel a legkevésbé, de érdemes tudni, hogy az ilyen állapotokon sokat ronthat a koffein. A vegyület ugyanis egy stimuláns, ami az egyébként is túldolgoztatott idegrendszert még magasabb fordulatszámra kapcsolhatja. Ha szereted a kávé ízét, inkább fogyassz koffeinmenteset, az biztonságos szorongás és pánikrohamok mellett is.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!