Mozaik | 2022. 06. 11. – 19:00 |
Egy hatalmas antarktiszi jégpáncél alatt, egy több száz méter magas, katedrálisszerű barlangban apró, garnélarákszerű élőlények nyüzsögnek. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy hatalmas antarktiszi jégpáncél alatt, egy több száz méter magas, katedrálisszerű barlangban apró, garnélarákszerű élőlények nyüzsögnek egy újonnan felfedezett víz alatti ökoszisztémában, amely egészen a közelmúltig jégbe zárt titok volt.

Egy új-zélandi tudóscsoport fedezte fel az ökoszisztémát ötszáz méterrel a jég alatt, egy feltételezett torkolatban, több száz kilométerre a Ross-selfjég peremétől - írja a Hirado.

A kutatók azt akarták megvizsgálni, hogy a rejtett torkolat miként hat a globális felmelegedés okozta olvadásra, azonban amikor a kamerájuk elérte a folyót,

„elárasztották” azt az amfipodák, a homárokkal, rákokkal és atkákkal azonos családba tartozó apró lények

– olvasható a The Guardian cikkében. 

„Egy ideig azt hittük, hogy valami baj van a kamerával, de amikor a fókusz javult, észrevettük az öt milliméter körüli ízeltlábúak raját” – mondta Craig Stevens, az Új-Zélandi Víz- és Légkörkutató Intézet munkatársa.

„A jégtakaró más részein is végeztünk már kísérleteket, és azt hittük, hogy kézben tartjuk a dolgokat, de ezúttal nagy meglepetés ért bennünket. Fel-alá ugráltunk, mert az, hogy ennyi állat úszkál a felszerelésünk körül, azt jelenti, hogy ott egyértelműen egy fontos ökoszisztéma van”– tette hozzá.

A projekt vezetője, Huw Horgan, a Wellingtoni Victoria Egyetem munkatársa volt az első, aki felfedezte a torkolatot, miután a Ross-selfjégtakaróról készült műholdfelvételek tanulmányozása közben meglátott egy barázdát a jégen.

A kutatók már jó ideje tudnak az antarktiszi jégtakaró alatti rejtett édesvízi tavak és folyók hálózatáról, de ezeket még nem vizsgálták meg közvetlenül – mondta Horgan.

„Az, hogy megfigyelhettük és mintát vehettünk ebből a folyóból, olyan volt, mintha elsőként léphettünk volna be egy rejtett világba” – tette hozzá.

A kutatók műszereket hagytak a folyóban, a laboratóriumban pedig elemezni fogják a mintákat.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!