Kárpátinfo hetilap


| 2022. 06. 12. – 08:08 |

Kovács Erika, a Beregszászi Esze Tamás Líceum magyartanára, aki – bár nem feltétlenül pedagógusnak készült – szívvel-lélekkel végzi munkáját.

Kovács Erika, a Beregszászi Esze Tamás Líceum magyartanára, aki – bár nem feltétlenül pedagógusnak készült – szívvel-lélekkel végzi munkáját.

Hirdetés

A tanári pálya nagy felelősséggel járó hivatás. Az oktatók feladata nem csupán a tananyag maximális átadása, hanem hogy minél jobb embereket neveljenek a rájuk bízott kis nebulókból. Fokozottan igaz ez a felelősségvállalás azoknál a tanároknál, akik hátrányos helyzetű diákokkal foglalkoznak. Jól tudja ezt Kovács Erika, a Beregszászi Esze Tamás Líceum magyartanára, aki – bár nem feltétlenül pedagógusnak készült – szívvel-lélekkel végzi munkáját. Ismerjük meg őt!

– Meséljen magáról.

– Nagydobronyban születtem, tanulmányaimat is ott végeztem. A továbbtanulás mindig is érdekelt, de tanári pályára nem szerettem volna menni. Időközben ez a hozzáállás megváltozott, és felvételt nyertem az Ungvári Állami Egyetem magyar nyelv és irodalom szakára. Egyetemi éveim alatt férjhez mentem, Nagymuzsalyba költöztünk. Diplomám megszerzését követően munkát vállaltam a Beregszászi Bentlakásos Általános Iskolában (jelenleg Beregszászi Esze Tamás Líceum) – közel huszonnégy éve dolgozom ott.

– Milyen tapasztalatokkal gazdagodott az évek során?

– Nem könnyen rázódtam bele a munkába, ezt be kell vallanom. Tudni kell, hogy ebben az intézményben hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozunk – ennek vannak előnyei, de hátrányai is. Ingadozó a lelkiviláguk, szabadon gondolkodnak, fenntartás nélkül ki is mondják azt, ami bennük van, ha jó, ha rossz. Emellett nagyon ragaszkodóak, igénylik a szeretetet, hisz sok esetben szüleiktől nem kapják ezt meg. Mi pótanyukájukként is szolgálunk. Legfontosabb célunk a tudásanyag átadásán túl, hogy megtanítsuk őket élni, hogy minél könnyebben be tudjanak illeszkedni a társadalomba.

– A közelmúlt eseményei pedig még inkább nehezítették a tanulási folyamatokat.

– Az amúgy is nem mindennapi helyzeteket nehezítette a koronavírus, hisz a sok esetben nem megfelelő anyagi körülményekkel rendelkező családoknál nincs internetelérés, nem, vagy csak nagyon nehezen megoldható a távoktatás. Igyekeztünk különböző megoldásokat találni, hogy az otthon tanuló diákoknak maradéktalanul eljuttathassuk az anyagot. Amikor végre kezdtünk visszaszokni a tanítási folyamatokba, kitört a háború...

– A tanítás mellett szőlészettel, borászattal is foglalkoznak.

– Családon belül mezőgazdasággal mindig is foglalkoztunk – fóliaházainkban hónapos retket, uborkát termesztettünk. Emellett gyümölcstermesztéssel is foglalkozunk. Körülbelül tizenöt évvel ezelőtt férjem édesapjától átvettünk egy 0,30 ha-os területet, ahová csemegeszőlőt ültettünk. Mai napig kiváló magyar és ukrán nemesítésű fajtákat termesztünk ott. Vannak kettős felhasználású, csemege- és borszőlőink is – ilyen az Irsai Olivér, a Cserszegi fűszeres és a Néró, melyekből elkezdtünk bort készíteni. 2018-ban megalakult a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesülete, melynek székhelye szintén Muzsalyban található, s melynek alakulására mi is meghívást kaptunk. Ekkor kezdődött igazán a borász karrierünk. Rengeteget tanultunk a borászoktól, elsajátíthattuk az alapokat, hogy mit és hogyan érdemes csinálnunk. Bővítettük családi földterületünket is, ami mostanra 7 ha-rá nőtte ki magát – ebből mára mintegy 2,5 ha újtelepítésű borszőlő ültetvénnyel rendelkezünk. Fontosnak tartjuk régi magyar fajták visszatelepítését (Furmint, Olasz Rizling, Beregi rózsás, Zenit), emellett új magyar fajtákat (Patria, Jázmin) és világfajtákat (Sauvignon blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc) is telepítünk.

– Hogyan tudják értékesíteni boraikat?

– Fő értékesítési területünk a csemegeszőlő, melyet az otthonunk előtt kitéve árusítunk. Vásárlóinknak ekkor népszerűsítjük a borainkat is. Lekísérjük őket a pincénkbe, megkóstoltatjuk velük a borainkat, névjegykártyákat adunk nekik a legközelebbi vásárláshoz. Hála Istennek, az eddigi tapasztalatok alapján fogyasztóink többsége elégedett boraink minőségével, visszajáró vásárlónk is akadtak szépen, reméljük, a háború elmúltával ismét találkozhatunk velük.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Nagyon fontos számomra a pedagógiai hivatásom, az irodalmon keresztül a kultúra közvetítése, a gyerekek identitásának erősítése. Szeretem a gyerekeket, a velük való munkát, hogy láthatom rajtuk a fejlődést. Munkám során a tudásanyag átadása mellett nevelek is, erre mindig nagy hangsúlyt fektetek. A borászatban pedig megtaláltam azt a szenvedélyt, ami igazán fel tud tölteni még a nehéz napokban is. Egyik nagy álmom, hogy „borkirálynővé” válasszanak, amivel később tradíciót teremtenénk nemcsak a Bereg-vidéken, de akár egész Kárpátalja borászati kultúrájában. Persze ezzel a címmel kötelezettség és feladat is jár: a borkultúra népszerűsítése a Bereg-vidék történelmi szőlészeti-borászati múltjának bemutatásán, borászatain és borászain keresztül. Legfőbb célunk egy dinamikusan fejlődő, borászati hagyományokat tisztelő, folyamatos megújulásra képes családi borászat létrehozása, mely az általunk készített borokon keresztül évről évre méltó módon tudja megmutatni a Bereg-vidék borászati múltját, jelenét és egyedi sajátosságait.

– Mi pedig további sikereket kívánunk mindezekhez!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 23. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!