Kárpátinfo hetilap


| 2022. 06. 12. – 11:10 |

A Pro Cultura Subcarpathica a Nagyberegi Tájházban tartott idei első nyári foglalkozásán is ez az illatos növény és gyógynövénytársai játszották a főszerepet.

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet a Nagyberegi Tájházban tartott idei első nyári foglalkozásán is ez az illatos növény és gyógynövénytársai játszották a főszerepet.

Hirdetés

Bár Kárpátalja nem a levendula hazája, az utóbbi időben ezen a vidéken is elindult hódító útjára. A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet a Nagyberegi Tájházban tartott idei első nyári foglalkozásán is ez az illatos növény és gyógynövénytársai játszották a főszerepet.

Hogy miért is? Mint Markó Veronika kézművesoktató elmondta, a természet nyáron rengeteg gyógynövényt kínál, ám egyre kevesebben ismerik azokat, s még kevesebben veszik a fáradságot a begyűjtésükre, szakszerű szárításukra, így a fiatalok is nagyon kevés gyógyhatású növényt ismernek. A felhasználási lehetőségekről meg alig hallottak valamit. Éppen ezért foglalkozásaikkal ezen próbálnak változtatni, eleink gyógynövényismereteit szeretnék átadni az ifjúságnak, megismertetve velük a természet gazdag kincsestárát.

A június tizedikén megtartott foglalkozásra ezúttal az Ungvári 10. számú Dayka Gábor Középiskolából érkeztek a fiatalok, akik gyógynövényekből készített limonádézással egybekötött kézműves foglalkozáson vehettek részt.

Elsőként Gál Adél, a tájház programfelelőse ismertette meg a megyeszékhely iskolásait az egykori paraszti porta berendezésével és használati tárgyaival, majd az élő múzeum kertjében található Szikura József Botanikus Kertet látogatták meg. A kerti séta során a gyerekek gyógynövényeket gyűjtögettek, amiből aztán finom limonádét is készítettek, amit az Olasz Piroska, a tájház szakácsa által kukoricalisztből sütött piskótával fogyasztottak. De készült itt levendulaszörp is, melynek üvegeit ki-ki saját ízlése szerint díszített. Ezenkívül a nap folyamán krepp papírból nyári virágokat készítettek, és nagy élvezettel próbálták ki a népi játékokat is.

– Úgy vélem, ezúttal is tartalmas programokkal teli napot tölthettek a gyerekek a tájházban – nyilatkozta a sajtónak Gál Adél. – Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok közösségben legyenek és együtt alkothassanak, játszhassanak, hiszen ez az, ami az elmúlt időszakban kimaradt az életükből. A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének szakmai partnerségével, valamint a Csoóri Sándor Alap támogatásával megtartott tájházi foglalkozások során pedig arra törekszünk, hogy necsak élményeket, hanem hasznos ismereteket is szerezzenek itt az iskolások.

-kósa-

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 24. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!