Kárpátinfo hetilap


| 2022. 06. 14. – 09:00 |

A Péterfalvai Kistérség Oktatási és Kulturális Főosztályának szervezésében jótékonysági koncertre került sor június 10-én

A Péterfalvai Kistérség Oktatási és Kulturális Főosztályának szervezésében jótékonysági koncertre került sor június 10-én. Fotó: Bodnár Diána

Hirdetés

A Péterfalvai Kistérség Oktatási és Kulturális Főosztályának szervezésében jótékonysági koncertre került sor június 10-én. Az esemény célja a 128. munkácsi gépesített hegyivadász dandár katonáinak támogatása volt, ezzel is segítve ellátásukat. A helyi iskolákban korábban már gyűjtést hirdettek hasonló célból, az itt befolyt összegeket most betették a Péterfalvai Képtár előterében kihelyezett pénzgyűjtő urnába. A látogatók adományaival együttesen mintegy 81 ezer hrivnya gyűlt össze.

A Claritas Trió előadása és Homoki Gábor festőművész rendkívüli tárlata péntek délután sokakat a helyszínre vonzott. A képtár megtelt kultúrára vágyó emberekkel. Ugocsa impozáns intézménye szemet és fület gyönyörködtető élménnyel várta a közönséget.

Csakhamar ismerősök kedélyes beszélgetése töltötte be a teret, vidám hangulatban telt az együtt töltött idő a koncert előtt és után is.

Két órakor hivatalosan kezdetét vette a program. Nagy Rita, a képtár igazgatója üdvözölte a vendégeket. Kísérő beszédében utalt a zene és a festészet találkozására, hogyan tud a kettő nagyszerű módon egyesülni. Fudella Andzselikával, az oktatási és kulturális főosztály vezetőjével közösen szorgalmazták az összejövetelt, remélve, hogy a nemes szándék, a jó ügy sokakat megérint majd és adakozásra késztet. Bíztak abban, hogy nemcsak a pénztárcák, de a szívek is megnyílnak és befogadják a Claritas zenéjét, annak örökérvényű üzenetét.

A jelenlévők nagy átéléssel hallgatták a közel egy éve alakult együttes zenéjét, csodálatos dallamok csendültek fel. Nagy Katalin énekest Király András kísérte hegedűn, Bíró Kamilla pedig zongorán. A felső emeleten megtartott koncert elbűvölt mindenkit. A lélekemelő melódiák arról tettek bizonyságot, hogy nem véletlenül vagyunk a világon, kapott talentumaink megfelelő befektetésével Isten jutalma biztosan nem marad el. A Claritas tehetséges művészei Isten dicséretét teszik az első helyre életükben. Így volt ez most is. Kiváló szakmai tudásuk csak fokozta az előadás minőségét. Ahogy nyilatkozatukból megtudhattuk: szeretnének „fényt” vinni az emberek életébe szolgálatukkal. A „Claritas” ugyanis azt jelenti „tiszta fény”. Nem véletlen a névválasztás. A Trió tagjai keresztyén emberek, akik hitvallásukat foglalták a zenébe. Repertoárjuk egyre bővül, művészetüknek ez a jelmondata: „Igéd vezessen…”. E bátorító szavak mindenkihez szóltak, buzdítva, hogy a félelem helyett az áldást birtokoljuk. Bízni azt jelenti, hogy a nehéz helyzetekben (is) átengedem az irányítást Istennek, hagyom, hogy nála „csendesüljön el a lelkem”.

Ez az indíttatás viszi őket előre, hogy bejárják azt az utat, amit Isten nekik szánt. Sikerük, motivációjuk példaértékű mindazok számára, akik rendelkeznek valamilyen tehetséggel, de még nem bátorodtak fel elindulni és megvallani, ki is az a Jézus Krisztus, aki az életüket megváltoztatta. Olyan időket élünk, amikor nagy szükségünk van bizonyságtévő életekre: Kata, Kamilla és Andris megértették ezt, és vállalják a feladattal járó terheket, örömöket. Rámosolyognak a világra, és olyan „hangokat pendítenek meg”, melyek közvetlenül megszólítják, megérintik az embereket.

A Péterfalvai Önkormányzat elöljárói és munkatársai mellett Papp Ferenc, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja, a kistérség pedagógusai és művelődési dolgozói szintén eljöttek, hogy hozzájáruljanak a koncert célkitűzésének eléréséhez. Beke Mihály András, a Beregszászi Magyar Konzulátus ügyvezetője megköszönte a szeretetteljes meghívást, és elismerően nyilatkozott az eseményről: „Az elmúlt hónapokban kevesebb kulturális programon vehettünk részt; először a Covid, majd a háború kitörése akadályozta a hasonló jellegű rendezvények szervezését. Az, hogy most itt lehetünk, a kárpátaljai magyarság lélekerejét mutatja, mely kitart és élni akar”, mondta. Oroszi József polgármester a közösség nevében is méltatta az előadást, biztatva a Claritast a folytatásra. Sokan gratuláltak a művészeknek, kinyilvánítva elismerésüket helytállásukért.

Homoki Gábor képei az alsó szinten kaptak helyet, két teremben nyílt meg a tárlat. Homoki Bianka népdallal köszöntötte édesapját, megható pillanatokat szerezve a családta-goknak. A festőművész gyönyörű képei önmagukért beszélnek. Hitvallása, a szülőföld szeretete tükröződik az élénk színeken keresztül a vásznakon, elmesélve, Isten az embernek milyen csodálatos környezetet ajándékozott. Van mire rácsodálkoznunk, ha hagyjuk, hogy a körülöttünk lévő sok szépség megérintse a lelkünket. Engedjük, hogy az Úr formáljon minket! Ahogy Katalin énekelte: „Kezedben hadd legyek agyag csupán…” Ámen.

Bodnár Diána

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 25. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!