Közélet | 2022. 06. 14. – 15:00 |
Az Európai Unió a nap folyamán mintegy 110 ezer adag majomhimlő elleni oltóanyag vásárlására vonatkozó megállapodást ír alá. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Unió a nap folyamán mintegy 110 ezer adag majomhimlő elleni oltóanyag vásárlására vonatkozó megállapodást ír alá - közölte Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa Luxembourgban kedden.

Kiriakídisz az EU-tagországok egészségügyi minisztereinek luxembourgi találkozójára érkezve azt mondta, hogy a kedden aláírni tervezett megállapodás értelmében az oltóanyagokat uniós forrásokból vásárolják meg és június végétől szállítják az EU tagállamaiba - írja az MTI.

Hozzátette, ez lesz az első alkalom, hogy az uniós bizottság úgy fog EU-forrásokat mozgósítani vakcinavásárlásra,

hogy aztán az oltóanyagokat szétosztják a tagállamok között.

Az Európai Unióban eddig mintegy 900 majomhimlős esetet regisztráltak - tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) június elején közölte, hogy kapcsolatban áll a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai céggel olyan kísérleti adatok elemzéséről, amelyek alátámaszthatják az Imvanex oltás alkalmazásának engedélyezését a himlőn túl a majomhimlőre is.

Információk szerint egyes EU-tagállamok, köztük Németország és Spanyolország, már rendeltek majomhimlő elleni oltóanyagot.

Az uniós tagállamok egészségügyi miniszterei Luxembourgban, egynapos, keddi tanácsülésükön, tekintettel az elmúlt évek egészségügyi fejleményeire, köztük a koronavírus-járvány okozta válságra,

egyebek mellett tanulmányozni fogják az Európai Bizottságnak az EU jelenlegi globális egészségügyi stratégiája aktualizálására vonatkozó javaslatát.

Emellett vitát folytatnak a határokon át terjedő egészségügyi veszélyekről szóló uniós rendelettervezet jelenlegi állásáról.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!