Kárpátinfo hetilap


| 2022. 06. 15. – 14:02 |

Anton Henkin zongoraművész szólókoncertjére június 15-én került sor.

Anton Henkin zongoraművész szólókoncertjére június 15-én került sor. Fotó: Kurmay Anita

Hirdetés

Ukrajnában február 24-én minden megváltozott. Kitört a háború. A bombázások, a fenyegetettség elől sokan elmenekültek. Többen a biztonságosabb Kárpátalján találtak ideiglenes otthonra. A beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola is befogadott számos belső menekültet. Egyikük Anton Henkin zongoraművész, a Mihail Glinka Dnyipropetrovszki Zeneakadémia zongora karának docense. A fiatalember, hogy megköszönje a sok segítséget, szólókoncertet adott június 15-én a Rákóczi Főiskolán.

Anton Henkin a Hrihorij Szkovoroda Harkivi Nemzeti Pedagógiai Egyetem zeneművészeti szakán szerzett diplomát.

2011 és 2016 között a Berlini Művészeti Egyetem hallgatója volt. Nevéhez hetvenkét kiadvány köthető – tudományos könyvek és monográfiák.

A koncert résztvevőit Orosz Ildikó, az intézmény elnöke köszöntötte. Beszédében kiemelte: nem véletlen, hogy Anton Henkin ma itt lehet, és megmutathatja közöttünk is tehetségét, ahogy az sem lehet véletlen, hogy a főiskolán a fiatalember megismerkedhetett Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel, hisz ennek köszönhetően a világ különböző színpadaira is eljuthat. „A zene kivasalja a nehéz helyzetekben összegyűrődött lelkeket. Kívánom, hogy a hallgatóság is így élje meg a koncertet” – mondta.

A zongoraművész játéka által Liszt Ferenc, Shopin, Schubert, Debussy csodálatos zenéje elevenedett meg a Vérke-parti város főiskoláján.

A koncertet vastapssal jutalmazták a jelenlévők.

-nitta-

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 25. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!