Életmód | 2022. 06. 16. – 18:07 |
A füled többet elárul az egészségi állapotodról, mint azt elsőre gondolnád

Hirdetés

A fülünkre nem feltétlenül fordítunk nagy figyelmet, pedig sok esetben már egy-két apróság is fontos dologra utalhat. Akár a fülcsengésről, akár a bőrödről van szó, mindezekkel üzenni próbál a tested!

Ránc a fülcimpa előtt

Ha a fejed és a fülcimpád találkozásánál észreveszel egy ráncot, érdemes mostantól jobban odafigyelned a koszorúereidre. Szakértők szerint ugyanis ez arra utalhat, hogy nincs minden rendben velük - írja a bien.hu.

Úgy vélik, a fülnél és a szívnél található kisebb vérerekben lerakódás lehet, és ez ilyen tünetet produkálhat a bőrön. Összességében ez még nem jelent gondot, inkább innentől kezdve arra kellene figyelned, hogy egészségesebben étkezz. Ha viszont ehhez más tünetek, például légzési nehézségek, mellkasi fájdalom jelentkezik, kérd ki orvos véleményét!

Fülcsengés

Emberek milliói tapasztalják meg gyakran a fülcsengést, így ezzel a problémával nem vagy egyedül. Noha általában ezt a hangos zajok váltják ki, van, hogy egészen más dolog bújik meg a háttérben.

Például egy fülfertőzés vagy bizonyos gyógyszerek egyaránt előidézhetik a hangot.

Sőt, szakértők megállapították már, hogy sok esetben összefüggésben áll ez a magas vérnyomással vagy magas koleszterinszinttel, esetleg a hormonális változásokkal.

Viszkető fülek

Nagyon sokszor érzed azt, hogy a füleid (vagy akár csak az egyik) rendkívül viszketnek belül, és hiába próbálod megvakarni, ez egyszerűen nem múlik el?

Ha már régóta küzdesz a problémával, érdemes szakértői segítséget kérned, hiszen meglehet, hogy gombás fertőzés okozza, vagy ekcéma van a füleidben! Ha előbbi, akkor fehér darabkákat találhatsz a füleidben, ha viszont az utóbbi, akkor vörössé válhat a hallójáratod.

Ezt is fontos kezelni, hiszen a sok vakarás szintén fertőzést alakíthat ki, amit sokkal nehezebb meggyógyítani. A lényeg, hogy ne vedd félvállról a viszketést, hiszen rövidtávú halláskárosodást is szenvedhetsz miatta.

Fülfájdalom

Ha érzed, hogy belülről fáj a füled, még nem kell azonnal komoly dologra gondolni. Van, hogy egy fertőzés áll a háttérben, esetleg allergia, de az is megesik, hogy a fülzsír okoz problémákat.

Ugyanakkor orvosok szerint egy rossz fog vagy begyulladt torok is előidézheti a kellemetlen tüneteket. Érdemes átgondolni, mivel lehet összefüggésben a fájdalom, hogy minél hamarabb megtaláld a leghatékonyabb kezelést.

Vörösödő fül

A füled lehet vörös attól, hogy elpirultál, de okozhatja ennél összetettebb dolog is. Az egyik ilyen a hormonális változás, amibe a menopauza is beletartozik. A hőhullámok sok esetben az arcon és a test felső részén erősek, ami a füleket is érinti. Ha épp változókorban vagy, akkor valószínű, hogy a vörös füleket ez a probléma okozza.

A másik, ennél ritkább gond az úgynevezett RES, azaz vörösfül-szindróma. Ilyenkor a színelváltozás mellé nagy fájdalom társul, de orvosok még mai napig keresik ennek kiváltó okát.

Érzéketlenség

Ha a füled kicsit zsibbadtnak érződik, figyelj oda arra, nincsenek-e más tüneteid is. Amennyiben a karodat is nagyon gyengének érzed, valamint az arcidegeid néha megránganak és nehezebben tudsz beszélni, lehet, hogy stroke-od van, ebben az esetben pedig azonnal hívnod kell a mentőket.

Ha ezt nem tapasztalod, csak a füleid tűnnek kicsit zsibbadtnak, az sem kizárt, hogy a vércukorszinteddel vannak gondok, de általában sokkal kisebb a probléma. Van, hogy az ideg sérült meg, vagy egy fertőzés okozza a kellemetlen érzést.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!