Életmód | 2022. 06. 16. – 20:05 |
Megvan mennyi ideig kell aludnod éjszaka, ha fogyni szeretnél!

Hirdetés

Egészségesen táplálkozol, és a rendszeres testmozgást sem hanyagolod el soha, de a felesleges kilók mégsem akarnak eltűnni rólad? Ennek akár egy roppant egyszerű ok is állhat a hátterében, amire talán nem is gondolnál: az alvás.

Az alvás regenerálja a testet

Az alvás olyan a testednek, mint a töltőkábel az okostelefonod számára: alvás közben ugyanis a sejtek, a szervek és az agy regenerálódik, éppen úgy, ahogyan az akkumulátor is feltöltődik. Ha ez adott, másnap reggel fittnek, kreatívnak és érzelmileg kiegyensúlyozottnak fogod magad érezni, emellett pedig a koncentrálás sem okozhat gondot. Fontos azonban az is, hogy az alvás a test zsírvesztésére és az éhségérzetre is hatással van - írja a bien.hu

A túl kevés alvástól éhesebb leszel

Az alvás elsősorban a hormonális egyensúlyt befolyásolja. Egész pontosan a gherlin és a leptin hormonokra van hatással, amik az éhségérzetet és a jóllakottság érzését szabályozzák. Ha túl keveset alszol éjszaka, a gherlin szintje emelkedik, a leptin szintje pedig ezzel egy időben csökken a szervezetben. Másnap ezért éhesebbnek fogod magad érezni, és automatikusan többet eszel majd, mint amennyire valóban szükséged van.

Az alvás szerepe a zsírégetésben

Az, hogy mennyit alszol, a tested által elégetett zsír mennyiségében is tükröződik. Az elegendő alvás ugyanis elősegíti a zsírégetést és megakadályozza az izomvesztést. Ez annak a növekedési hormonnak köszönhető, amit a szervezet alvás közben termel.

A túl kevés alvás pedig pontosan az ellenkező hatást fejti ki: a szervezet zsírvesztése csökken, az izomvesztés viszont beindulhat.

Mindezt egy nemrég készült tanulmány is alátámasztja, amelyben olyan felnőtteket vizsgáltak, akik rendszeresen napi maximum öt órát alszanak, illetve olyanokat, akik legalább 7-8 órát szántak az alvásra. A kevesebbet alvó férfiak esetében az elhízás háromszor, míg a nők esetében kétszer gyakoribb volt.

Az alvás hatása az anyagcserére

Az anyagcsere egy olyan kémiai folyamat, amelynek során a szervezet az általunk fogyasztott energiát a test számára szükséges energiává alakítja át. Valamennyi kollektív tevékenységünk, a légzéstől egészen a testmozgásig az anyagcserénk működésének a részét képezik. Míg az olyan tevékenységek, mint a testmozgás, átmenetileg növelheti az anyagcserét, az alvás nem. Sőt, miközben alszunk, az anyagcserénk körülbelül 15%-kal lassul.

Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni, az alváshiány és az alvászavarok tudományosan bizonyítottan anyagcserezavarokhoz vezethetnek. A rossz alvás ráadásul növeli az étkezési lehetőségek számát, valamint megzavarhatja a cirkadián ritmust, ami súlygyarapodáshoz vezethet.

Az alvás hatása a fizikai aktivitásra

Ha rendszertelenül és csak néhány órát alszol, kevesebb energiád marad a testmozgásra és a fizikai aktivitásra. A fáradtság miatt a sport és minden más testmozgás is kevésbé biztonságos, különös tekintettel a súlyemelésre és az egyensúlyt igénylő tevékenységekre. 

Abban az esetben viszont, ha megpróbálsz ügyelni arra, hogy többet aludj, rendszeres testmozgással javíthatsz az alvásod minőségén, különösen akkor, ha az természetes fényviszonyok közt történik. Még egy rövid, napközbeni séta is segíthet abban, hogy jobban aludj, de minél többet mozogsz, annál drámaibb hatást érhetsz el.

Ha hetente legalább 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc magas intenzitású edzést végzel, javulhat a koncentrálóképességed és kevésbé leszel álmos nappal.

Ennyi ideig aludj minden este, amikor csak teheted

Ha valóban tartós és szemmel látható fogyást szeretnél elérni, nélkülözhetetlen, hogy egészséges alvási rutinod legyen. Törekedj arra, hogy minden éjjel hét-nyolc órát aludj, és lehetőség szerint próbálj meg minden este ugyanakkor lefeküdni, majd minden reggel ugyanakkor felkelni, a hétvégéket is beleértve. Így szabályozhatod az alvás-ébrenlét ciklusokat és más testritmusokat, beleértve azt is, hogy mikor és mennyire leszel éhes.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!