Életmód | 2022. 06. 17. – 07:54 |
Ártatlannak tűnő szokások, amelyektől gyorsabban öregszünk

Hirdetés

Az öregedés előbb-utóbb mindenkit utolér. Hogy mikor, az a tudósok szerint kevésbé múlik a genetikán, mint korábban hittük – becslések szerint a gének csak alig 7 százalékban felelnek a hosszú életért. Sokkal több függ attól, hogyan élünk.

Megfelelő életmóddal és helyes szokások kialakításával hosszabban élvezhető a fiatalság. Az alábbiakban az eatthis.com cikke alapján összefoglaljuk, hogy milyen szokásokkal érdemes leszámolni testünk öregedésének lelassítása érdekében - írja a Házipatika.com.

Helytelenül táplálkozunk

„Az vagy, amit megeszel” – tartja a mondás, és ez nagy igazság. Ugyanis az általunk elfogyasztott ételek összefüggenek a fizikai és mentális egészségünkkel, a krónikus betegségek kialakulásának kockázatával, és azzal is, hogy milyen gyorsan öregszünk. Érdemes tehát a cukrokban, telített zsírokban és finomított szénhidrátokban gazdag, olykor gyorséttermi kosztot is tartalmazó étrendünket sok gyümölcs, zöldség, bab, lencse, teljes kiőrlésű gabona, dióféle és magvak fogyasztására cserélni.

Az alkoholt is jobb mellőzni. Egyrészt azért, mert növelheti a gyulladás kialakulásának kockázatát, ezzel pedig fokozhatja bizonyos krónikus betegségek, például májbetegségek és daganatok kialakulásának rizikóját is. Ezenkívül az italozás ronthat az alvás mennyiségén és minőségén, valamint kiszárítja a szervezetet, ami felgyorsíthatja a bőr öregedését.

Túl sokat heverünk a kanapén

Nem először halljuk, mennyire káros az ülő életmód, amely számos egészségügyi problémát okozhat. Például gyulladásokat, amelyek az öregedést is felgyorsíthatják. De ha túl sokat ücsörgünk a kanapén – például kedvenc sorozatunkat nézve, vagy céltalanul nyomkodva telefonunkat –, azzal gyakran azt érjük el, hogy kitolódik a lefekvés ideje, és nem alszunk eleget.

Márpedig a túl kevés alvás is öregíti a testet: a szervezet nem tudja kijavítani a sejtek apró sérüléseit, agyunk pedig nem tud megszabadulni a méreganyagoktól.

Csak üzenetekkel kommunikálunk

Ha pedig már az előbb a képernyőket említettük, a több képernyőidő a személyes kapcsolatok csökkenéséhez is vezethet. Egy tanulmány szerint boldogabbak, egészségesebbek és hosszabb életűek azok, akik jobban kötődnek családjukhoz, barátaikhoz és a közösségükhöz. Érdemes tehát rendszeresen találkozni a szeretteinkkel, vagy ha erre nincs mód, akkor se kizárólag üzenetekkel kommunikáljunk velük, hanem időnként hívjuk fel őket.

Félvállról vesszük a stresszt

Csak legyintünk a stresszre, mondván, hogy az mindenki életében jelen van? Ezzel az érveléssel valószínűleg nem teszünk eleget az idő előtti öregedés sikeres lassításáért. A tartós stressz ugyanis nemcsak az életminőségünket ronthatja, hanem betegségek kockázatát is növelheti, élettartamunkat pedig csökkentheti. A megoldás a stresszkezelés, de ez sem mindegy, hogyan történik. A szakemberek szerint érdemes bevetni a meditációt és mindfulness-alapú stresszcsökkentő technikákat, mert ezek a telomerek – vagyis a kromoszómáink végén lévő kis védősapkák – rövidülésének lassításával összefüggésbe hozhatók a hosszabb élettartammal.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!