Életmód | 2022. 06. 17. – 18:07 |
Így tárold a fokhagymát, hogy legalább fél évig elálljon

Hirdetés

Semmi sem hasonlítható a friss fokhagyma jellegzetes, kissé csípős, erőteljes ízéhez. Hogy ezt ki is élvezhesd, fontos megtanulni, hogyan kell megfelelően tárolni a fokhagymát - mert ha elkezd megromlani, kicsírázik és keserűvé válik, úgy pedig már aligha okozhat igazi ízélményt a feldolgozása. Ha viszont jól tárolod vagy dolgozod fel, legalább fél évig elállhat, és egyetlen romlott gerezd sem fogja veszélyeztetni a főztöd ízét.

Hogyan tartsd hosszabb ideig frissen?

Ha boltban vásárolsz, az első és legfontosabb lépés, hogy bölcsen válaszd ki a fokhagymagerezdeket. Keress egy egész csomót szorosan összetömörült héjjal és kemény gerezdekkel. Kerülj a puhának tűnőket, és ügyelj arra, hogy ne legyenek kicsírázva, hiszen egy idő után minden fokhagymagerezd tetején zöld hajtások jelentkeznek. Utóbbira az otthon termesztett fokhagymánál is ügyelj, és a gyengébb gerezdeket minél előbb használd fel - írja a bien.hu.

A lila árnyalatú fokhagyma teljesen rendben van, csak egy másik fajtáról van szó. A lila fokhagyma, vagy más néven kemény nyakú fokhagyma fás szárú, ami a fej közepén fut át. A teljesen fehér vagy lágynyakú fokhagymának nincs ilyen szára. A két fajta egyformán nyugodt szívvel használható. Ami viszont egyformán számít, az a tárolás - a körülményektől függően ugyanis máshogy kell ügyelned arra, hogy hónapokon át kitartsanak a gerezdek.

Szobahőmérsékleten

A szobahőmérsékletű helyeken - amelyek a legideálisabbak számára - fontos, hogy a fokhagyma egy hűvös, száraz felületre kerüljön egy zacskóban vagy tálban, amelynél biztosított a jó levegőáramlás. Ehhez ideális lehet egy hálós tál vagy egy laza szövésű kosár. Ha rendszeresen szellőztetsz, a kamrában biztosan jól fogja érezni magát, de egy konyhapulton lévő kosárban is jó helye lehet, csak arra ügyelj, hogy védve legyen a napfénytől.

Hűtőben

Bár hűtőben nem a legszerencsésebb tárolni az egész fokhagymát, mert ilyen környezetben könnyebben csírázni kezdhet, néhány hámozott vagy szeletelt gerezdnek abszolút ideális hely lehet. Például ha egy recepthez fel szeretnél használni egy csokor fokhagymát, de néhány gerezd megmarad, akkor tedd egy légmentesen záródó edénybe a hűtőszekrénybe. Ebben az esetben viszont 2-3 napon belül érdemes elfogyasztanod.

Fagyasztóban

Rengeteg fokhagymád van? Akkor melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, vágd hüvelyknyi nagyságúra a fokhagymacsomókat (a tetejük eltávolításával), helyezd őket egy fóliára, locsold meg olívaolajjal, majd sózd és borsozd. Szorosan tekerd fel a fóliát, tedd a tepsibe, és süsd 50-60 percig. Puhára és aranybarnára fognak sülni. Hagyd kissé kihűlni, majd nyomkodd ki a héjukból a gerezdeket, és mehetnek is egy fedeles tálcában a fagyasztóba.

Egy másik megoldásként a nyers fokhagymagerezdeket vágd finomra, reszeld le vagy tedd fedeles tálcákba, kend le olajjal és fagyaszd le. Ami fontos, hogy mindkét módszer esetén a lehető leghamarabb a fagyasztóba kell kerülnie a fokhagymákat, hogy elkerülj minden esetleges fertőzést, ami a szobahőmérsékleten hagyva megtámadhatná a tartósítani kívánt gerezdeket.

Szárítva

A friss, szilárd, ütődések nélküli fokhagymagerezdeket meg is száríthatod, így ízletes fokhagymaszeleteket kaphatsz, amelyek a rizstől a csirkés fogásokig szinte mindenhez passzolnak. Az elkészítéshez hámozd meg és vágd ketté a fokhagymagerezdeket, majd mehetnek is a sütőbe. A legjobb, ha 60°C-on szárítod két órán át, majd nagyjából 55°C-ra csökkented a hőt, és 4-6 órán keresztül folytatod a szárítást.

Ha a fokhagyma már ropogós, tárold szobahőmérsékleten, fénytől védve egy légmentesen záródó edényben. A friss fokhagyma tárolásának és fogyasztásának sokféle módja van, ezért soha nem kell nélkülöznöd. A rengeteg egészségügyi előnyét tekintve pedig nem is érdemes, és akár minden nap is megéri készítened vele olyan finomságokat, mint a garnélarák, a párolt spenót, a húsgombóc vagy a paprikás csirke.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!