Politika | 2022. 06. 17. – 17:00 |
Átadták Kína legfejlettebb repülőgép-hordozóját, amellyel háromra bővült a kínai haditengerészet anyahajóinak száma. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Átadták Kína legfejlettebb repülőgép-hordozóját, amellyel háromra bővült a kínai haditengerészet anyahajóinak száma – adta hírül a CCTV kínai állami hírcsatorna pénteken.

A 003-as típusú, Fucsien elnevezésű repülőgép-hordozót Sanghajban bocsátották vízre - írja az MTI.

A teljes mértékben kínai tervezésű és gyártású anyahajó a kínai hordozók között az első,

mely a korábbi technológiánál gyorsabb, elektromágneses katapult-rendszert használ a repülők indítására.

Ennek a rendszernek további előnye, hogy energiahatékonyabb és kevesebb karbantartást igényel. A másik két kínai hordozóval ellentétben, melyeknek fedélzetén felfelé ívelt, úgynevezett síugró rámpa található a repülőgépek felszállásához, a Fucsien fedélzete sík.

A CCTV beszámolója szerint a 80 ezer tonnát meghaladó vízkiszorítású anyahajóval jelenleg navigációs és kikötéses teszteket hajtanak végre.

A Fucsien átadását legalább két alkalommal halasztották már el. Az átadást eredetileg április 23-ára tervezték, de ez a koronavírus-járvány miatt Sanghajban alkalmazott lezárások miatt meghiúsult. Egy másik, június 3-ára, a sárkányhajó-ünnepre tervezett átadó ünnepséget indoklás nélkül napoltak el.

A kínai haditengerészet másik két anyahajója közül a 2019 decemberében átadott Santung volt az első kínai fejlesztésű.

A legrégebb óta szolgáló, Liaoning elnevezésű hordozót Kína használtan vásárolta 1998-ban Ukrajnától.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!