Bien.hu

Megosztás

Rengeteg pozitív hatását ismerjük a zöld teának, és egyre biztosabbnak tűnik az, hogy ezek közül az egyik legfontosabb a daganatos megbetegedések megelőzésében játszott szerepe. Az egész folyamat kulcsa pedig a p53 fehérje, ami a daganatos betegségek során sokszor válik diszfunkcionálissá, és amely működését segíti a zöld teában található egyik antioxidáns.

Amit az antioxidánsokról tudni kell

Az antioxidánsokat az elmúlt években igazi szupererővel vérteztük fel, nagyjából minden nap lehetett olyan hírt olvasni, ami ezek betegségmegelőző hatásait taglalja. De mi is pontosan az az antioxidáns? Antioxidáns alatt leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük. Az élő sejtek energiafelszabadító szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök - írja a bien.hu.

Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása és mennyisége is csökken.

Hogy ez miért probléma? Azért, mert a szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért, többek között fehérjék működésképtelenné tételével, a DNS lánc károsításával – utóbbi folyamat daganatképződést is okozhat. Mindez ellen a különböző sejtek számos természetes antioxidánst termelnek.

A zöld tea megoldás lehet

Friss, és lehetőleg természetes körülmények között termett zöldségekben, minimálisan feldolgozott, növényi táplálékokban gazdag étrenddel biztosítani lehet a kívülről szervezetünkbe került antioxidánsok mennyiségét. Ehhez járul hozzá az egészségre kedvező hatásai miatt gyakran emlegetett zöld tea is.

A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanis az epigallocatechin-gallát nevű antioxidáns megnöveli a p53 mennyiségét a szervezetben, és segíti a rákellenes aktivitását. Ez a bonyolult nevű epigallocatechin-gallát (EGCG) pedig a zöld tea egyik legfőbb antioxidánsa.

A p53 fehérje több feladatot elláthat a sejten belül: megkönnyíti a sérült DNS helyreállítását, és elősegíti az apoptózist, ami a programozott sejthalált takarja akkor, ha a DNS-t már nem lehet megjavítani. Ez a korábban említett folyamatok miatt lehet fontos: a sérült DNS akár út lehet a daganatos megbetegedések felé is. Éppen ezért, ha nincs elég p53 a szervezetben, az potenciális veszélyt jelenthet.

Epigallocatechin-gallát

Itt lép be a képbe a zöld tea: az epigallocatechin-gallát megelőzi a p53 lebomlását, ezzel előnyhöz juttatja a szervezetet. Normál esetben ugyanis a p53 viszonylag alacsony szinten van jelen a sejtekben, ami az átlagos működéshez teljesen elég is, egyáltalán nincs szükség többre.

Rákos sejtek megjelenésekor azonban szükség lenne többre, hogy a fehérje kifejthesse rákellenes funkcióját is.

Ha a zöld teában található antioxidáns hatására több p53 termelődik a szervezetben, bajt semmiképp nem okoz. Az esetleges hibák megjelenésénél előnyt jelenthet, és hozzájárulhat a szervezet gyógyulásához még azelőtt, hogy bármi komolyabb baj történne.

Szakértők szerint az összefüggés felfedezése azért fontos, mert a felhasználásával újabb gyógyszeres terápiákat lehet fejleszteni, és új gyógyszerútvonalakat kipróbálni. A kutatási eredmények rámutatnak, hogy a p53 fehérjét hogyan lehetne felhasználni lehetséges rákterápiás módszerekhez, és arra is, hogy a rendszeres zöldtea-fogyasztás (fontos, hogy jó minőségű teáról beszéljünk, nem a párszáz forintosról) hozzájárulhat a daganatos megbetegedések hatékony megelőzéséhez.

Forrás