Kárpátinfo hetilap


| 2022. 06. 19. – 09:50 |

Biró Brigitta a Gáti Hópehely Óvoda óvónőjeként közel négy éve szívvel-lélekkel okítja a kicsiket. Vallja: a gyerekekhez sok türelem szükséges, de ezért ők nagyon hálásak tudnak lenni.

Biró Brigitta a Gáti Hópehely Óvoda óvónőjeként közel négy éve szívvel-lélekkel okítja a kicsiket. Vallja: a gyerekekhez sok türelem szükséges, de ezért ők nagyon hálásak tudnak lenni.

Hirdetés

„Mindig is tudtam, hogy egy nap végül ezt az utat választom majd. De tegnap még nem tudtam, hogy ma lesz az a nap.” (Ariwara No Narihira)

Sokan már gyermekként eldöntjük, hogy mivé válunk, ha nagyok leszünk. Az évek múlásával ez körvonalazódik előttünk, kitűzzük céljainkat, és afelé megyünk. Olykor azonban nem mi választjuk meg a hivatásunkat, hanem az választ minket. Egy jókor, jó helyen feltett kérdés, egy lehetőség, amelyet az utunkba sodort a sors, és mi megragadtuk, s érezzük, itt vagyunk jó helyen. Így volt ezzel Biró Brigitta is, aki a Gáti Hópehely Óvoda óvónőjeként közel négy éve szívvel-lélekkel okítja a kicsiket. Vallja: a gyerekekhez sok türelem szükséges, de ezért ők nagyon hálásak tudnak lenni. Ismerjük meg őt!

– Mit tudhatunk az ifjú hölgyről?

– Gáton születtem, ma is ott élek. Tanulmányaimat a helyi Kovács Vilmos Középiskolában kezdtem, majd kilencedik osztály után felvételt nyertem a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának könyvvitel, illetve óvodapedagógia szakára. Mivel mindig is nagyon szerettem gyermekekkel foglalkozni, többször vigyáztam rokonok gyermekeire, ezért úgy döntöttem, hogy egy szakot viszek tovább – ez pedig az óvodapedagógia lett. 2018-ban kaptam meg képesítésemet, ami után a Rákóczi Főiskola második évfolyamán levelező tagozaton óvodapedagógián, illetve nappali tagozaton tanítói képzésben vettem részt. 2021-ben sikeresen diplomáztam, jelenleg pedig a tanítói szak mesterképzésén tanulok.

– Emellett pedig óvónőként tevékenykedik.

– A szakgimnázium befejezését követően kaptam egy lehetőséget, hogy szülőfalum óvodájában dolgozzak. Mivel a szakmai gyakorlat alatt beleláttam mélyebben is a munkába, így igent mondtam. Szeptemberben lesz négy éve, hogy ott dolgozom. Nagyon hálás feladat ez, minden percét szeretem. Persze, nem volt könnyű a munkát és a tanulást összeegyeztetni, hisz mindkét helyen meg kellett felelnem, de hála Istennek, nagyon jó kollégák vesznek körül, akik bármikor kisegítettek, ha épp egy vizsga miatt szabadnapot kellett kérnem.

– Milyen tapasztalatokkal gazdagodott az évek során?

– A kezdet sosem egyszerű – az iskolapadból belecsöppenni egy óvoda életébe pedig még nehezebb volt. Azonban hamar tanulok, mint említettem, segítőkész kollégáim vannak, így könnyen belerázódtam a munkába. Nagycsoportosokkal foglalkozom, ők már 5-6 évesek, fogékonyak, és jól lehet látni rajtuk a fejlődést. Többször járt intézményünkben Jaró Klaudia, az Így tedd rá! módszer vezetője, valamint külön tanfolyamokat tartott nekünk, óvónőknek is, amelyeken még inkább elsajátíthattuk ezt az újszerű módszert, mely a magyar kultúra örökségét adja tovább játékos módon. Nagyon büszke voltam a gyerkőcökre, amikor Klaudiával együtt énekelték azokat a dalokat, amelyeket én tanítottam meg nekik. A hétköznapokban a délelőtti órákban kötöttebb foglalkozásokat tartunk – ilyen a mesemondás, kézműveskedés, számtan vagy az írás alapjainak megtanulása –, a délutáni órákban pedig társasjátékozunk, vagy a szabadban töltjük időnket. Emellett kipróbáltam magam a középső csoportban és a legkisebbek között is – azt mondhatom, hozzájuk több türelem és odafigyelés szükséges. Sokszor gyermekké kell válnunk ahhoz, hogy meg tudjuk őket érteni, amikor pedig kialakul egy szeretetteljes kapcsolat, egy érzelmi kötődés az óvó néni és a gyermek között, akkor lesz igazán teljes a mi munkánk.

– Az elmúlt időszak nem volt könnyű az óvodások számára sem.

– A több mint két éve tartó időszak nagyon megterhelt mindenkit. Egy gyermek fejlődésében egy fél év nagyon sokat számít. Szeptemberben kerülnek fel a középső csoportból a nagycsoportba, de december-január az az időszak, amikor már megérnek erre, amikor talán képesek harminc percet egy helyben ülni, amikor megpróbálunk írni, számolni – hisz ez a mi feladatunk, hogy felkészítsük őket az iskolás évekre. 2020 márciusában teljes körű karantént hirdettek, melynek fényében be kellett zárnunk, mire újra nyithattunk, több hónap is eltelt, ami nagyon éreztette hatását. És ez így volt a következő évben is. A gyermekeknek nem volt lehetőségük óvodai körülmények között felkészülni, megérni életük következő szakaszára. Ez sajnos látszott az első osztályos tanulókon – nehezebben kezdtek el írni, nem tudtak annyira figyelni. Az idei év elején is keveset dolgozhattuk, hisz ismét karanténba került a megyénk, majd jött a háború, amely még nagyobb gondokkal jár. Reméljük, hamarosan rendeződik a helyzet…

– Hogyan tud feltöltődni a munkanapok után?

– Nagyon szeretem a természetet, Kárpátalja hegyvonulataihoz, a hegyek csendjéhez, békéjéhez semmi sem fogható. Amikor csak tehetjük, a családdal, barátokkal kirándulunk, élvezzük a madarak énekét. Ez mindig feltölt energiával, egy jó túra után a gyerekekkel való munka is könnyebben megy. Emellett szeretem aktívan, hasznosan tölteni a szabadidőmet, jelenleg a Hungary Helps programban segédkezek, meleg ételt viszünk oda, ahol nagy szükség van rá.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Úgy érzem, hogy megtaláltam a helyem, a hivatásom. Jól döntöttem, hogy ezt az utat választottam, mert a gyerekek között érzem igazán jól magam. Sokszor gondolkodtam azon, hogy hol lennék, ha akkor nem ezt a szakot választom, azonban arra jutottam, hogy más helyen nem is tudnám magam elképzelni.

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 24. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek