Kárpátinfo hetilap


| 2022. 06. 19. – 18:08 |

Minden mezőgazdasági munkálat, különösen a vegyszeres gyomirtás, nagyon precíz munkavégzést igényel.


Hirdetés

Szeretném felhívni a kedves termelők figyelmét, hogy minden mezőgazdasági munkálat, amely a vegyszerekkel van összefüggésben (a kultúrától függetlenül), különösen a vegyszeres gyomirtás, nagyon precíz munkavégzést igényel.

Legelöszőr is tudni kell, hogy a gyomirtás elvégzésének idejét a növény növekedési stádiumától függően kell elvégezni. Pl. a kukorica és napraforgó esetében ez a növények 3-5, illetve 5-8 leveles állapotában, valamint a gyomok tömeges megjelenésekor a legoptimálisabb. Minden konkrét terület esetében differenciáltan kell megválasztani a gyomirtót, valamint annak dózisát is.

Figyelembe kell venni az időjárási feltételeket is, mert ez lényegesen befolyásolja a munkálatok minőségét, ezért a legoptimálisabb hőmérséklet a 20-25 °C, a szélmentes időjárás (max. sebesség 3-5 m/s). Ha a vegyszeres gyomirtást stresszoldó- és növekedésserkentő szerekkel kombináljuk, a hatékonyság növelésének érdekében a munkálatokat a hajnali órákban vagy naplementekor végezzük (nem kell tartani a harmatvíztől sem). Sokszor felteszik a kérdést, hogy meg lehet-e ismételni a gyomirtást, ha az nem volt eléggé efektív (hatékony). A válasz – igen, de más hatóanyagú gyomirtóval.

Várom továbbra is kérdéseiket, szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András
szaktanácsadó

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 24. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek