Bien.hu

| 2022. 06. 19. – 14:05 |

Ha száraz a hajad és állandóan viszket a fejbőröd, akkor valószínűleg a különböző hajápolási termékeken túl már alternatív megoldásokkal is próbálkoztál, hogy enyhítsd a tüneteidet.

Van egy szer, ami kiválóan kezeli a korpát, ekcémát és a pikkelysömört

Hirdetés

Ha száraz a hajad és állandóan viszket a fejbőröd, akkor valószínűleg a különböző hajápolási termékeken túl már alternatív megoldásokkal is próbálkoztál, hogy enyhítsd a tüneteidet. Azt már eddig is tudtuk, hogy a szakértők szerint a szalicilsav, a teafaolaj, a borsmentaolaj és az almaecet is jó választás lehet a fejbőröd ápolásához, de ha még hatékonyabb megoldást keresel, akkor próbáld ki a karbamidot.

Mi a karbamid?

A karbamid egy hidratáló vegyület, ami természetes módon is termelődik a bőrön, amikor a szervezet lebontja a fehérjéket. A vizeletben és más testnedvekben is fellelhető, beleértve az izzadtságot, a vért és az anyatejet. Kiváló hidratáló és nedvesítőszer, amit széles körben használnak fel bőr- és hajápolási termékekben - írja a bien.hu. 

Milyen előnyei vannak a hajra nézve?

A karbamid hidratálja a hajat és enyhíti a száraz fejbőr viszketését. Csökkenti a korpásodást és a gyulladásokat. Potenciálisan stimulálja a haj növekedését, és hozzájárul a tartósan egészséges fejbőrhöz. Leginkább azok számára előnyös, akiknek korpásodik a haja, de mivel gombaellenes hatással is bír (tehát megakadályozza a baktériumok, a penészgombák és az élesztőgombák szaporodását), a korpásodás megelőzése érdekében bárki számára alkalmas.

Milyen hajtípusokon és mennyire gyakran használható?

Míg a száraz fejbőrrel és vízhiányos hajszálakkal rendelkező emberek élvezhetik a karbamidos hajápolók legtöbb előnyét, alkalmanként bárki használhatja. Az egyetlen kivételek azok az emberek, akik allergiásak rá. Ha a hajad rendszeresen korpásodik, akkor válaszd a heti egy-két, egészséges fejbőr esetén a havi használatot. 

Abban az esetben, ha nagyon zavaróan korpás a hajad, és gyakran mosod, érdemes egy alacsony koncentrációjú karbamidos hajápolót használnod, ami akár a napi használatra is alkalmas lehet, de csak akkor, ha semmilyen mértékű irritációt nem tapasztalsz a használata közben.

Hogyan használd a hajadra?

Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod a karbamidos hajápolást, nagyon fontos, hogy egy ellenőrzött gyártótól származó terméket válassz, és semmiképp ne próbáld otthon kikeverni a szérumot. A karbamid ugyanis csak akkor képes jótékony hatásokat kifejteni, ha megfelelő a koncentrációja. Ellenkező esetben viszont túl erősen hámlaszthat, ami még több kárt okozhat, mint hasznot.

Mivel kombinálhatod?

Egy tanulmány szerint a karbamid különösen hatékony a polidokanol, a laktát és a licochalcone A vegyületekkel kombinálva. Együtt még intenzívebben hidratálják a fejbőrt, kiegyenlítik az olajkiválasztást, csökkentik a gyulladást és jelentősen enyhítik a kellemetlen viszketést. Ezen kívül pedig a jó hír, hogy alapvetően nincs olyan másik hajápolási termék, aminek a karbamiddal egy időben történő használata tiltott lenne.

Lehetnek mellékhatásai?

A karbamidnak többféle változata létezik, de a szépségápolásban csak az egyik ajánlott: a hidroxietil–karbamid. Más formában is előfordulhat bizonyos termékekben, de ezek sokkal nagyobb eséllyel okozhatnak irritációt, ezért jobb, ha alaposan elolvasod minden olyan hajápolási termék összetevőit, amelyet a kosaradba tennél.

Milyen egyéb területeken használható?

A karbamidról azt is kimutatták, hogy a helyi, krém vagy gél formában történő alkalmazása hatékonyan kezeli az ekcémát (atópiás dermatitis), a száraz bőrt (xerózis), a pikkelysömört, de más bőrbetegségekre, valamint a töredező körmökre is megoldást jelenthet.

A karbamidot a bőrápolásban alapvetően nagyon biztonságosnak tartják, és bizonyos készítményekben akár 50%-os koncentrációban is használják. Ritkán előfordul, hogy az emberek égő vagy szúró érzést tapasztalnak a karbamid tartalmú termékek használatakor, de legtöbbször inkább csak a pozitív hatásairól szoktak beszámolni.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!