Kárpátinfo hetilap


| 2022. 06. 02. – 20:42 |

Beregszászba látogatott Antonio Gazzanti Pugliese de Cotrone, a Szuverén Máltai Lovagrend Kijevbe akkreditált nagykövete.

Beregszászba látogatott a Szuverén Máltai Lovagrend Kijevbe akkreditált nagykövete. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

A Máltai Szeretetszolgálat, azon belül a beregszászi tagszervezet az orosz-ukrán háború kitörése óta folyamatosan jelen van a térségben. Míg eleinte elsősorban a határon vállaltak szolgálatot a tömegesen menekülők ellátására, ma már inkább a háború sújtotta övezetben rekedteknek, illetve az onnan Kárpátaljára menekülőknek nyújtanak hathatós segítséget.  Június 2-án Beregszászba látogatott Antonio Gazzanti Pugliese de Cotrone, a Szuverén Máltai Lovagrend Kijevbe akkreditált nagykövete, hogy személyesen is megismerkedjen a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) tevékenységével.

 A diplomata Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és Beregszászi Konzulátusa, illetve a Beregszászi kistérség polgármesterének és a BJMSZ munkatársainak kíséretében menekülteket befogadó intézményekbe látogatott, megtekintette a Máltai Szeretetszolgálatnak a Vérke-parti városban kialakított logisztikai központját, ismerkedett a nemrég bevezetett szociális kártyára adott segélyek kiosztásának rendjével, majd a délutáni órákban találkozott a sajtó képviselőivel is.

A Rozsoskert utcai székházban Makuk János, a BJMSZ elnöke köszöntötte a vendégeket. Elmondta, mennyire fontosnak tartja a személyes kapcsolattartást a támogató szervezetek vezetésével, hisz a helyzet változik, így mások a szükségek is, s a hatékony segítségnyújtás érdekében rendszeresen sort kell keríteni az ilyen találkozókra.

Antonio Gazzanti Pugliese de Cotrone kifejtette, hogy a Máltai Szeretetszolgálat mindig is fontosnak tartotta, hogy segítse a rászorulókat. Köszönetet mondott a Beregszászi Járási Szeretetszolgálatnak, Makuk János elnöknek, illetve Magyarország kárpátaljai diplomáciai képviseletének, hogy ebben hathatós támogatást nyújtanak. A most szerzett benyomásairól szólva a nagykövet elmondta, hogy ezen a vidéken békésnek tűnik a helyzet, ám sajnálattal tapasztalja, hogy az ország más területein ez nem így van. Éppen ezért nagyra értékeli az itteniek karitatív munkáját, az ide menekülők felé forduló szeretetteli megnyilvánulásukat. Erről a nap folyamán azon oktatási intézményekben tett látogatása során is meggyőződött, ahol most nem gyerekek ülnek az iskolapadokban, hanem ahol az ide menekülők leltek ideiglenes otthonra, s kapnak gondoskodást, szeretetet.

A tervekről szólva Makuk János újságírói kérdésre az újjáépítésre való felkészülést emelte ki. Ha ma befejeződne a háború, akkor is évekig, évtizedekig tartana az újjáépítés, mondta. Vidékünket a századfordulón kétszer is sújtotta árvíz, így van tapasztalatunk, hogyan kell segíteni az újjáépítést. Természetesen egy háború okozta károk másmilyenek, de készen állunk a tőlünk telhető mindennemű segítséget megadni az arra leginkább rászorulóknak. S bár, hála Istenek, Kárpátaljától távol zajlanak a harci cselekmények, de a háború hatását az itteniek is igencsak megsínylik, a máltaiak pedig nem hagyhatják magukra őket sem. Ezt segíti az a segélyprogram is, melynek eredményeként szociális kártyára kaphatnak támogatást az idősek, a betegek, a rokkantak, a nehéz helyzetbe kerültek. Ezúttal azok a családok vehették át a tartós élelmiszert tartalmazó egységcsomagot, amelyben 2-es és 3-as kategóriájú rokkantak élnek.

Ezen a napon vendégek, vendéglátók, támogatók és támogatottak abbéli reményüknek adtak hangot, hogy mihamarabb véget ér a háború és megkezdődhet a békés újjáépítés.

Kovács Erzsébet

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 23. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!