HáziPatika.com

| 2022. 06. 20. – 20:13 |

Már az egyszerű séta csökkentheti az ízületi gyulladásos térd fájdalmát és károsodását is. Tehát nemcsak enyhíti a fájdalmat, egészségesen is tartja a térdeket – 50 éves kor felett is.

A gyaloglás csökkenti a térdízületi gyulladást

Hirdetés

Már az egyszerű séta csökkentheti az ízületi gyulladásos térd fájdalmát és károsodását is. Tehát nemcsak enyhíti a fájdalmat, egészségesen is tartja a térdeket – 50 éves kor felett is.

Noha nyüzsgő mindennapjainkba nehéz beilleszteni a sportolást, a gyaloglás olyan dolog, amely szinte mindenki számára elérhető. Legyen szó munkába vagy iskolába járásról, bevásárlásról, vagy egyszerűen csak egy pihentető sétáról, a gyaloglás minden egészségügyi szempontból jót tesz. Most egy új tanulmány azzal egészíti ki mindezt, hogy kimutatta: a séta csökkentheti az ízületi gyulladásos térd fájdalmát, sőt, lassíthatja az állapot előrehaladását - írja a Házipatika.com.

A séta egészségügyi előnyei közismertek. Az állóképességtől, az energiától kezdve a testsúlykontrollon át a stressz, a cukorbetegség, a stroke és még a rák egyes formáinak kockázatát is csökkentő gyaloglás egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket nem csinálunk annyit, amennyit kellene. Ha még ez sem lenne eléggé meggyőző számunkra, hogy többet kellene sétálnunk, az alábbiakban ismertetett tanulmány egy extra érvet is kínál a séta mellett.

A térdeket is egészségesen tartja

A térdízületi artritisz a "kopásos" ízületi gyulladás egyik fajtája, amely akkor jelentkezik, amikor a térdízületben lévő porc fokozatosan elkopik. Amikor valakinél diagnosztizálják ezt az állapotot, az orvosok gyakran javasolnak valamilyen fájdalomcsillapítást az életmódbeli változtatások mellett. Utóbbit különösen a túlsúlyos vagy inaktív életet élő betegek számára ajánlják. A tényleges kezelések, amelyek lelassítják a betegséget, és nem csak a tünetekre hatnak, azonban igen ritkák.

A kísérletben a kutatók 1212 résztvevőt követtek, akik 50 évesek vagy idősebbek voltak, és térdízületi gyulladással, az ízületi gyulladás leggyakoribb formájával diagnosztizálták őket. A kutatócsoport két csoportra osztotta a résztvevőket: azokra, akik rendszeresen gyalogolnak, és azokra, akik nem. A kutatók röntgenfelvételeket használtak a betegség előrehaladásának értékelésére.

Azt találták, hogy a "sétálók" csoportjában – még azok körében is, akik gyaloglás közben térdfájdalomról számoltak be – javulás mutatkozott a fájdalomkezelés és az ízületi gyulladás előrehaladása terén. A rendszeresen sétálók körében 40 százalékkal csökkent a fájdalomérzet valószínűsége. Figyelemre méltó volt, hogy az eredmények azon emberek csoportjában voltak a legerősebbek, akiknek kimutatható ízületi gyulladásuk volt, de még nem éreztek fájdalmat.

A kutatók szerint az eredményeik különösen azok számára hasznosak, akiknek röntgenfelvétele az osteoarthritisre utaló jeleket mutat, de még nem éreznek mindennap fájdalmat a térdükben. Illetve részben bizonyították, hogy a testmozgás céljából végzett séta segíthet megelőzni a mindennapos térdfájdalom kialakulását. Emellett lassíthatja az ízületen belül az osteoarthritis okozta károsodás romlását is.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek