Hirado.hu
| 2022. 06. 20. – 09:30 |

A dél-francia Biarriztban például 43 fokot mértek, soha ilyen meleg nem volt még a városban

A dél-francia Biarriztban például 43 fokot mértek, soha ilyen meleg nem volt még a városban. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Tetőzött a hőség Nyugat-Európában. A szokatlanul korai hőhullám rekordmeleget hozott több országban is: a dél-francia Biarriztban például 43 fokot mértek, soha ilyen meleg nem volt még a városban. De Spanyolországban, sőt az Egyesült Királyságban is évtizedek óta nem látott kánikulával küzdenek  – számolt be róla az M1 Híradója.

Fürdőzők vették birtokba a párizsi Trocadero szökőkutat: voltak akik csak a lábukat lógatták a hűsítő vízbe, a bátrabbak meg is mártóztak benne.

Sokakat – főleg az idősebbeket – megviseli a hőség, azonban vannak, akik örömüket lelik a napsütésben.

„Inkább legyen meleg, mint hideg: jobban szeretem a napot mint a hideg, esős időt. Engem nem zavar, ez legalább egy jó alkalom arra, hogy a szabadban legyünk és jól érezzük magunkat” – mondta egy férfi.

Dél-Franciaországban azonban már-már elviselhetetlen a hőség: 43 fokot mértek Biarritzban, ami minden idők legmelegebb hőmérséklete francia-Baszkföldön.

A francia lakosság háromnegyede, mintegy 45 millió ember otthonára adtak ki hőségriasztást, helyenként a legmagasabb, vörös szintű riadót rendelték el. A szakértők figyelmeztetnek: a hőség miatt sok helyen az egészségre kiemelten káros ózonkoncentráció alakulhat ki.

Vasárnap Németország bizonyos térségeiben a 38 fokot is elérte a hőmérséklet. Az egészségügyi miniszter figyelmeztetett: a hőség akár halálos is lehet az idősek számára. Felszólította a veszélyeztetett csoportokat, hogy kerüljék a közvetlen napsütést és maradjanak egész nap hidratáltak.

Harmincnégy fokot mértek Londonban, ami rendkívülinek mondható a városban: általában az évnek ebben a szakában jó tíz fokkal alacsonyabb a hőmérséklet. A valaha volt legmelegebb júniusi napot 1976-ban regisztrálták: akkor 35,6 fokot mértek Southamptonban.

Az egészségügyi hatóságok hármas szintű riasztást adtak ki London teljes területére.

Egy gombostűt sem lehetett leejteni a strandokon Barcelonában: a hőmérők higanyszálai szerte Spanyolországban csak elvétve kúsztak 35 fok alá pénteken. Évtizedek óta nem látott hőség tombol az ibériai országban: az előrejelzések szerint helyenként a hőség elérheti a 42 fokot is.

„Szerintem ez a hőhullám már aggasztó. Láthatjuk a klímaváltozás hatását. Találnunk kell valami megoldást, ez így nem mehet tovább. Még soha nem láttam ilyen meleget: Párizsban például ma harminchét fok van” – mondta egy francia turista.

Szerda óta hiába próbálják eloltani a tomboló erdőtüzet Északnyugat-Spanyolországban: három nap alatt 900-ról 20 ezer hektárra nőtt a tűz által letarolt terület. Tizenegy településről mintegy háromezer embert telepítettek ki a hatóságok, mialatt több mint ötszáz tűzoltó küzd a lángok terjedésével.

Bár a tűz okaként egy villámcsapást jelöltek meg, szakértők szerint a tűz gyors terjedésért a száraz tavaszi és a rendkívül meleg nyári időjárás tehető felelőssé.

Az Európai Bizottság katasztrófavédelmi szervezete szerint a tűzvész kockázata szélsőségesen magas Spanyolországban, Dél-Franciaországban és Olaszország nagy részén.

A Meteorológiai Világszervezet szerint az Európát sújtó hőhullám a globális felmelegedés közvetlen következménye, hozzátéve: a mostani csak ízelítő abból, ami a kontinensre vár a jövőben.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek