Közélet | 2022. 06. 20. – 14:03 |
Ukrajnában meghosszabbították az országos mozgósítást 2022 augusztusának végéig. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában meghosszabbították az országos mozgósítást 2022 augusztusának végéig. Most ügyvédek válaszolnak az ukránok hadkötelezettségre vonatkozó kérdéseire.

Az Unian.net közlése szerint az Ukrán Ügyvédek Egyesülete fejtette ki véleményét,

hogy lehetséges-e a katonai behívót telefonon "kézbesíteni".

A hatályos jogszabályok szerint az idézést személyesen, aláírással hitelesítve kell átvenni. Ezért a katonai nyilvántartásba vételi és besorozási hivatalba történő telefonos felhívás vagy meghívás nem tekinthető megfelelő értesítésnek.

De nem háború idején.

Mint tudják, a hadiállapot idején a polgárok alkotmányos jogai korlátozódhatnak, és az ország területi integritásának védelmének kötelezettsége a prioritás.

"Ez azt jelenti, hogy a katonai behívókat az utcán, a vállalkozásoknál is oda lehet adni, és ugyanígy telefonon is lehet katonai behívót küldeni.

Ezért a katonai sorozási hivatal telefonhívása esetén a megfelelő katonai sorozóhivatalhoz kell menni, hogy átvegye az idézést” – mondták az ügyvédek.

Meg kell jegyezni, hogy az igazságszolgáltatás korlátozott működése miatt a hadiállapot idején szinte lehetetlen fellebbezni az ilyen cselekmények ellen.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Vezérkar szerint a katonai behívókat az utcán is lehet kézbesíteni. A vezérkar szerint a mozgósítás kategóriájába tartozó férfiaknak maguknak kell megjelenniük a hadkiegészítő parancsnokságon.

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek