HáziPatika.com

Megosztás


Bár a legtöbb ember számára elképzelhetetlen a mosogatás szivacs nélkül, mégis érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen konyhai eszközzel tudnánk hatékonyan helyettesíteni, a mosogatószivacsok ugyanis több baktériumnak képesek otthont adni, mint képzelnénk.

A mosogatószivacs igazi paradicsom a baktériumok és egyéb kórokozók számára, különösen, ha állandóan nedves és ritkán cseréljük - többek között erre hívták fel a figyelmet norvég kutatók a Journal of Applied Microbiology című folyóiratban közzétett tanulmányukban. Véleményük szerint az edények tisztítására a szivacsnál és kendőnél megfelelőbb és higiénikusabb alternatíva a konyhai kefe - írja a Házipatika.com

Mi mindent raktározhat egy szivacs?

"A szalmonella és más baktériumok gyorsabban képesek szaporodni és tovább maradnak életképesek a mosogatószivacsban, mint a kefében. Ennek legfőbb oka, hogy a szivacsok a mindennapi és gyakori használat miatt szinte soha nem száradnak ki teljesen” – nyilatkozta a CNN-nek Trond Møretrø, a norvég élelmiszeripari kutatóintézet, a Nofima kutatója. Hozzátette: egyetlen szivacs több baktériumot képes befogadni, mint ahány ember él a Földön. 

Az egészségre káros, betegséget okozó baktériumok – mint például a szalmonella – a konyhai szivacsról villámgyorsan átterjedhetnek más konyhai felületekre, berendezésekre. A kezünkön is megtapadnak, onnan pedig már csak egy mozdulat, hogy a szánkba kerüljenek és megfertőzzenek minket. A nedves szivacsba ragadt ételmaradékok ráadásul – amellett, hogy nem higiénikusak – kiváló táptalajt nyújtanak a kórokozók számára, amelyek így még gyorsabban sokasodnak.

Ami meglepte a kutatókat, az az volt, hogy a baktériumok szaporodása szempontjából nem igazán számított, hogy gyakran tisztítják-e az emberek a mosogatószivacsot. Az egyetlen hatékony megoldás a kórokozók ellen, ha gyakran, akár naponta cseréljük a mosogatószivacsot. vagy ha másik eszközt, például kefét használunk helyette.

Kefe vagy szivacs?

A kutatók a tanulmányhoz Portugáliában és Norvégiában élő emberektől gyűjtöttek konyhai szivacsokat és keféket. A kutatócsoport egy korábbi, tíz országra kiterjedő, 10 ezer résztvevő bevonásával készült felméréséből az is kiderült, hogy két európai országban, Norvégiában és Dániában igazán közkedvelt eszköz a mosogatáshoz használt kefe.

A vizsgálathoz begyűjtött eszközökben a kutatók nem találtak patogén (betegséget okozó) baktériumokat. A kefékben  azonban összességében kevesebb baktérium tanyázott, mint a szivacsokban. Hogy megvizsgálják a szalmonella baktériumok viselkedését is, szivacsokra és kefékre is juttattak belőle. Azt találták, hogy az egy éjszakán át száradni hagyott keféken jelentősen csökkent a szalmonella baktériumok száma. A műanyag zacskóban elhelyezett keféknél és szivacsoknál azonban nem volt kimutatható a csökkenés. Aki a mosogatószivacsot vagy a kendőt részesíti előnyben, két használat közben szárítsa meg azt - ezt már Cath Rees, a Nottinghami Egyetem mikrobiológia professzora ajánlja azoknak, akiknek nincs kedve áttérni a kefehasználatra.