Kárpátinfo.net


| 2022. 06. 20. – 11:00 |

A spanyol és a német tűzoltók vasárnap a szokatlanul erős nyugat-európai hőhullám miatt bekövetkező erdőtüzekkel küzdöttek

A spanyol és a német tűzoltók vasárnap a szokatlanul erős nyugat-európai hőhullám miatt bekövetkező erdőtüzekkel küzdöttek. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A spanyol és a német tűzoltók vasárnap a szokatlanul erős nyugat-európai hőhullám miatt bekövetkező erdőtüzekkel küzdöttek.

Spanyolországban a legnagyobb károkat az északnyugati Zamora tartományban okozták a tüzek, ahol több mint 25 000 hektárnyi terület pusztult el - közölték a regionális hatóságok, miközben a német hatóságok három Berlin melletti falu lakóit szólították fel, hogy hagyják el otthonaikat egy közelgő erdőtűz miatt, írja a portfolio.hu.

A spanyol hatóságok közölték, hogy a három napon át tartó magas hőmérséklet, erős szél és alacsony páratartalom után

vasárnap reggel némi enyhülés következett be a hőmérséklet csökkenésével.

Ez lehetővé tette, hogy mintegy 650 tűzoltó vízszállító repülőgépek támogatásával körülhatárolja a Zamora Sierra de la Culebrában keletkezett tüzet. A hatóságok figyelmeztettek, hogy továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy az időjárás kedvezőtlen változása felélesztheti a tüzet, amely miatt 18 települést kellett kiüríteni.

Spanyolországban az ország számos pontján rekord magas hőmérsékletet mértek. A szakértők az éghajlatváltozással hozzák összefüggésbe az Európa számára szokatlanul forró időszakot. A hőmérők a hét folyamán számos spanyol városban 40 Celsius-fok fölé emelkedtek - ez a hőmérséklet általában augusztusban megszokott. Emberi áldozatokról nem érkezett jelentés, de a lángok Zamora és Navarra tartományban is elérték néhány falu határát. Az autók utasai által készített videókon látszott, hogy a lángok az utak szélét nyaldossák.

Navarra középső-északi részén a hatóságok elővigyázatosságból mintegy 15 kis falut evakuáltak, mivel a magas hőmérséklet a térségben várhatóan csak szerdán csökken majd. Katalónia északkeleti részén három helyen is erdőtüzek pusztítottak: Lleidában, Tarragonában és a Barcelonától délre fekvő Garaf egyik természetvédelmi parkjában. A tűzoltók közölték, hogy Lleidában 2700 hektár égett le. Hozzátették, hogy csak Katalóniában az elmúlt héten több mint 200 különböző erdőtűzhöz vonultak ki.

Németországban az erős szél tovább szította a lángokat Berlintől 50 kilométerre délnyugatra, ami arra késztette a hatóságokat, hogy szombaton szükségállapotot hirdessenek. Németországban az elmúlt napokban számos erdőtűz pusztított a nagy hőség és a kevés eső miatt.

Az ország nemzeti meteorológiai hivatala szerint a hőmérők vasárnap néhány keleti mérőállomáson 38 Celsius-foknál is többet mértek.

Az előrejelzések szerint estétől nyugat felől érkező zivatarok hoznak majd hűvösebb időjárást.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek