Közélet | 2022. 06. 22. – 16:12 |
Csendes koszorúzás a Tiszacsomai Honfoglalási emlékparkban.

Hirdetés

Múlt, jelen és jövő szorosan összefügg. Múltunk ismerete nélkül nincs biztos jelenünk, s nem építhetjük a jövőt sem. Bár ezek már közhelyszerű megállapítások, mégis igazak. Ebben a zűrzavaros, a nemzetek beolvasztását, a nemzetállamok megszüntetését, a keresztény/keresztyén értékek háttérbe szorítására törekvő 21. században még fontosabb, hogy tudjuk, honnan jöttünk, s hová tartunk. A múlt század 80-as–90-es éveiben régészek Tiszacsomán egy honfoglalás kori temetőre, illetve korabeli település nyomaira bukkantak, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az Árpád vezetésével megérkező magyarok nem csupán átvonultak a vidéken, hanem megtelepedve itt számos települést is létrehoztak. Tehát több mint ezer éve – mint ahogy Füzesi Magda fogalmaz – „Nekünk itt van jussunk borban és búzában”.

A Tiszacsoma határában feltárt temető helyén a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kezdeményezésére 1996-ban emlékparkot létesítettek. Azóta évente jönnek itt össze a magyarok emlékezni és emlékeztetni, hogy minden nehézség, meghurcolás, próbatétel ellenére megmaradtunk, vagyunk és lenni akarunk. Idén sajnos a háborús helyzetre való tekintettel csupán csendes koszorúzásra kerülhetett itt sor.

A szűk körben emlékezőket Sin József, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte, aki kiemelte: a park feladata, hogy fiataljaink nemzettudatát erősítse.

Szűrös Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja arra figyelmeztetett, hogy „a XXI. században nekünk, mai magyaroknak erősebbé kell válnunk, mint amilyennek hisszük magunkat. Ez akkor lehetséges, ha semmilyen körülmények között nem mondunk le önrendelkezési jogunkról”.

A rövid beszédeket, illetve a tiszacsomai Jancsi Szilveszter versmondását követően a jelenlévők – Kovács Attila ungvári és Szűrös Mátyás beregszászi magyar konzul, Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke és Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere, Orosz Ildikó megyei tanácsi képviselő, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, valamint Sin József – megkoszorúzták a honfoglalási emlékművet, valamint Árpád vezér és Szent István király szobrát.

-kósa-

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 26. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek