Mozaik | 2022. 06. 22. – 18:00 |
Florida mocsaras részén egy 97 kilós, 5,4 méteres burmai óriáspitont találtak. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Florida mocsaras részén egy 97 kilós, 5,4 méteres burmai óriáspitont találtak. Dél-Kelet-Ázsián kívül ez az eddigi legnagyobb példány. Becslések szerint a napfényes államban akár 300 ezerre tehető a pitonok száma – írta a Daily Mail-re hivatkozva a Hirado.

A Florida déli részén fekvő Everglades Nemzeti Park mocsaras, lápos vidékén tanyázott a nőstény óriáspiton,

amelyet még decemberben fogtak be, egy jól bevett technikával.

Csalinak egy hím példány használtak és a GPS vezette el a kutatókat a minden várakozásnál hatalmasabb óriáspitonhoz. Három ember is csak nehézségekkel tudta elszállítani az óriáshüllőt a kutatóközpontba, ahol elaltatták. A hírt először a National Geographic közölte.

A felboncolt állat testében 122 tojást találtak, amely szintén rekordnak számít. A boncolás során azt is megállapították, hogy az állat utoljára egy fehérfarkú szarvast fogyasztott el, amely védett állatnak számít az államban. Mindez riasztó jelnek értékelték kutatók,

akik aggodalmuknak adtak hangot a kígyópopuláció fenntarthatatlan ütemű növekedését látva.

A pitonok Délkelet-Ázsiában őshonosak és ötven éve jelentek meg először Floridában. A háziállatként tartott egyedektől tulajdonosaik megszabadultak, és azóta a hüllők rendkívüli módon elszaparodtak a térségben. Nemcsak a lápos, mocsaras részeken fordulnak elő, hanem a kertvárosok környékén is gyakran keltenek riadalmat.

Elterjedésük oka, hogy gyakorlatilag nincsenek természetes ellenségeik. Az invazív állatfajok példányai madarakkal, rágcsálókkal és nagyobb emlősökkel táplálkoznak.

A kutatók szerint megjelenésükkel felborították a helyi ökoszisztéma egyensúlyát.

Évente több mint ezer páldányt fognak be, 2000 óta több mint 15 ezret távolítottak el a térségből. Becslések szerint a Floridában élő pitonok száma azonban még így is elérheti a 300 ezret.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek