Hirado.hu
Megosztás

A dán energiaügynökség felhívja arra a figyelmet, hogy a gázpiac szereplőinek fel kell készülniük arra, hogy valódi ellátási válság alakulhat ki. A Németországon keresztül szállított orosz gáz kulcsfontosságú a dán ipar számára. Ugyanakkor a jelenlegi energiaválsággal sújtott időkben sokat spórolhatnak a dánok, például a kevesebb meleg víz használatával - írja a Hirado.

A Dán Energiaügynökség úgynevezett korai tájékoztatást adott a dán piac szereplőinek az Oroszországból érkező gázszállítmányok csökkenése miatt – közölte a koppenhágai Berlingske.

A lap emlékeztetett, Dániában a gáztározók feltöltöttségi szintje 75 százalékos, az Európai Unió által novemberre előírt elvárás 80 százalékos.

Az energiaügynökség ugyanakkor felkészült arra azt esetre, amennyiben tényleges hiány lépne fel a skandináv ország energiaellátásában.

Prioritást élveznek a háztartások, amelyek számára minden körülmények között biztosítani kell a gázellátást, ám akadnak olyan dániai vállalatok, amelyek számára csökkentett gázmennyiség juthat egy tényleges válsághelyzet idején.

A gázszállítások csökkenése és az egyre inkább fenyegető energiaválság kapcsán a Dán Energiaügynökség közölte: sokat lehet spórolni azzal, ha az emberek kevesebb forró vizet használnak,

és nyáron a szabadban szárítják ruháikat, valamint a tél beállta előtt ellenőrzik házaik megfelelő szigetelését.

Az energiaellátás kérdése azért is élvez prioritást, mert az elsődleges dán gázlelőhelyet, az Északi-tengeren elhelyezkedő Tyra mezőt csak 2023-ban nyitják meg újra, és addig is biztosítani kell a teljes lakosság mintegy hatoda által használt gázüzemű kazánok működését.

Forrás