Politika | 2022. 06. 24. – 07:55 |
Ukrajna 120 napja és 30 éve várakozik az Európai Unió tagjelölti státuszára, de most megkapta, és ez győzelem. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna 120 napja és 30 éve várakozik az Európai Unió tagjelölti státuszára, de most megkapta, és ez győzelem – jelentette be Volodimir Zelenszkij elnök csütörtök esti videoüzenetében, számolt be az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A tudósítás szerint Zelenszkij azt mondta: „most kaptuk meg a jelöltséget, ez egy győzelem.

120 napig és 30 évig vártunk rá, utána legyőzzük az ellenséget, és pihenünk.”

Hozzátette: „vagy talán előbb újjáépítjük Ukrajnát, majd megpihenünk. Vagy talán még győzünk is újjáépítünk, belépünk az EU-ba, és utána pihenünk. Vagy lehet, hogy nem pihenünk. Bár nem, a gyermekek megsértődnek. De biztosan győzünk.”

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitteren jelentette be, hogy az ET csütörtökön megadta Ukrajnának az európai uniós tagjelölti státuszt, miután az EU-tagországok brüsszeli csúcstalálkozóján valamennyi vezető egyhangúlag támogatta azt.

Zelenszkij a Twitteren reagált az Ukrajnában valósággal megváltásként beharangozott döntésre.

„Őszintén üdvözlöm az EU vezetőinek döntését, hogy Ukrajnának tagjelölt státuszt adtak. Ez egyedülálló és történelmi pillanat az Ukrajna és EU közötti kapcsolatokban” – írta. Az elnök egyúttal köszönetet mondott az Európai Bizottság, az Európai Tanács elnökeinek, valamint az EU-tagországok vezetőinek.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról - jelentette be Charles Michel. Az Európai Tanács elnöke a tanácskozás első munkanapját lezáró sajtótájékoztatóján közölte: a tagállami vezetők úgy döntöttek, hogy elismerik Georgia európai perspektíváját és készek a tagjelölt státusz megadására, amint Tbiliszi foglalkozni kezd a megkövetelt prioritásokkal.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek