Politika | 2022. 06. 24. – 19:00 |
Ukrajna már nem harmadik ország, ahogy a hivatalos terminológia meghatározta, megszabadultunk ettől a jelentéstől. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna már nem harmadik ország, ahogy a hivatalos terminológia meghatározta, megszabadultunk ettől a jelentéstől és az Európai Unió jövőbeli tagjává váltunk – jelentette be Volodimir Zelenszkij elnök videoüzenetében, adta hírül pénteken az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

Mint az elnök hangsúlyozta: „hivatalosan is elismerték: Ukrajna nem híd, nem párna Nyugat és Oroszország között, nem puffer övezet Európa és Ázsia között, nem befolyási övezet, nem „szürke” zóna, nem tranzitterület.

Nem határ az orkok és elfek között. Ukrajna jövőbeli egyenrangú partnere legalább 27 EU-tagországnak.”

Zelenszkij kiemelte, hogy a tagjelölt státusz „elkötelezettség és komoly lépés Ukrajna és az EU kapcsolatában”. „Ez nem csak barátság és szimpátia, hanem határozott és hivatalos szándék, hogy a jövőben egy egységgé váljunk. A közeljövőben” – mutatott rá.

Az államfő megjegyezte, hogy Ukrajna részt vehet majd bizonyos szervek munkájában és új uniós programokban, amelyekhez a harmadik országok nem férhetnek hozzá.

„Ma megszabadultunk ettől a megalázó meghatározástól.

Ukrajna lényegében soha nem volt ilyen, de a hivatalos terminológia így nevezett minket. Megszabadultunk tőle. Nem vagyunk harmadik ország, nem tizedik, nem századik, hanem az EU jövőbeli tagja” – húzta alá Volodimir Zelenszkij.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Zelenszkij szerint Európát erősítő döntés a tagjelölti státusz megadása Ukrajnának. Videóüzenetében az ukrán államfő hozzátette: a döntés abban az időszakban született, amikor Oroszország Ukrajna elleni háborújával Európa egységét és szabadságát is próbára teszi.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek