Kárpátinfo hetilap


| 2022. 06. 25. – 19:23 |

A KMPSZ – a Covid miatti két év kihagyás után – idén újra megrendezhette az óvodapedagógusok konferenciáját.

Óvodapedagógusok konferenciája a KMPSZ szervezésében. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) – a Covid miatti két év kihagyás után – idén újra megrendezhette az óvodapedagógusok konferenciáját. Bár a mostani is hibrid módszerrel zajlott – többen online csatlakoztak a programba, hisz a háborús helyzet miatt nehézkes az utazás –, ám II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Győr termében a mintegy húsz résztvevő igencsak élvezte a jelenléti továbbképzést, azt, hogy személyesen találkozhattak előadók és óvodapedagógusok, hogy megbeszélhették problémáikat, megoszthatták egymással örömeiket, s hogy együtt játszhattak, énekelhettek, együtt lehettek hol óvodások, hol óvónők.

A fórumot Gabóda Éva, a KMPSZ óvodapedagógiai módszertani csoportjának vezetője, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Pedagógia és Pszichológia Tanszékének adjunktusa nyitotta meg. A szakember a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy mind a gyerekek, mind a pedagógusok igencsak kiéheztek már a személyes találkozásokra. Ennek bizonyítéka, hogy ezúttal több mint hetvenen regisztráltak a konferenciára. S azért választották idén témául a művészeti nevelést, mert úgy véli, ebben az igencsak megpróbáltatásokkal teli időkben – Covid, háború – ez mind a gyermekek, mind a pedagógusok számára lelki segítséget nyújthat. Úgy tartják, hogy a magyar ember búját, baját, örömét kiénekli, a mese meg erősít, hisz abban a legkisebb, a leggyengébb is győzni tud (félelmei fölött mindenképpen), a játék, a rajz pedig oldja a feszültséget.

S hogy ez valóban így van, arról meggyőződhettünk a főiskola Győr termében, ahol kéttucatnyian személyesen vettek részt a konferencián, s akik aktívan bekapcsolódtak a programba. Igencsak nagy érdeklődés kísérte a Rákóczi Főiskola oktatójának, Kiss Juliannának a Magyar népi játékok az óvodai nevelésben című interaktív előadását. Gál Natália, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művésze online előadásában a mese, a játék fontosságát hangsúlyozta. Gabóda Éva A népművészeti anyanyelv alapozása az óvodai művészeti nevelésben címmel tartott ugyancsak szemléletes és gyakorlati foglalkozással összekapcsolt előadást, végezetül Kulin Ágnes, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adjunktusa, a Révész Imre Társaság elnöke az óvodai vizuális nevelés esettanulmányairól beszélt.

A résztvevők a szakmai képzés mellett ezúttal is meggyőződtek arról, hogy jó együtt, közösségben lenni.

Kovács Erzsébet


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 26. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek