Kárpátinfo hetilap


| 2022. 06. 26. – 08:08 |

Dr. Kucsinka Katalin, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Matematika és Informatika Tanszékének vezetője szívvel-lélekkel végzi munkáját.

Dr. Kucsinka Katalin, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Matematika és Informatika Tanszékének vezetője szívvel-lélekkel végzi munkáját.

Hirdetés

Pedagógusnak lenni nagy kihívás, de egyben az egyik legszebb hivatás. Felsőoktatásban dolgozni talán még felelősségteljesebb, hisz a jövő tanárai, a tudományos munka művelői az oktatók kezei alatt formálódnak. Dr. Kucsinka Katalin, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Matematika és Informatika Tanszékének vezetője szívvel-lélekkel végzi munkáját. Vallja: meg kell értetnünk a diákjainkkal, hogy mi mindenre jó a matematika. Ismerjük meg őt!

– Meséljen magáról!

– Somban születtem, tanulmányaimat a helyi általános iskolában kezdtem, majd a Kaszonyi Középiskolában érettségiztem. Édesanyám volt az első matematikatanárom, megszerettette velem a tantárgyat. Így középiskola után felvételt nyertem az Ungvári Nemzeti Egyetem matematika karára, melyet sikeresen be is fejeztem. Diplomám megszerzését követően a kijevi Tarasz Sevcsenko Nemzeti Egyetemen doktoráltam.

– Majd pedagógus pályára lépett. Milyen tapasztalatokat szerzett az évek alatt?

– Elsőként a már említett Kaszonyi Középiskolában tanítottam egy évet, majd a Nagyberegi Református Líceumban dolgoztam négy éven át, emellett a Rákóczi Főiskolán tartottam gyakorlati foglalkozásokat. Ma már teljes egészében a főiskolán oktatok. Úgy érzem, hogy a középiskolához viszonyítva könnyebb dolgunk van a felsőoktatásban. Itt már van motivációjuk a hallgatóknak, tudják, hogy miért jelentkeztek hozzánk, mit szeretnének elérni, és tesznek is ezért. A középiskolában még ez nincs meg, ott nagy hangsúlyt kell fektetni a nevelésre, a rendszabályozásra. Amire odafigyelünk a főiskolai oktatásban amellett, hogy a megfelelő tudásanyaggal vértezzük fel hallgatóinkat, hogy ők is adják majd tovább a megszerzett tudásukat és a matematika szeretetét a jövő generációinak.

Tudniuk kell, hogy mi mindenre jó a matematika.

– Mi az, amire a matematikát hasznosítani tudjuk?

– Életünk szinte minden területén tudjuk hasznosítani a számok világát. Sokaknak talán az okozhat gondot, hogy nem látják ennek gyakorlati hasznát, pedig igenis van. Így az elméletek mellett eszközt kell adnunk diákjainknak, amelyet fel is tudnak használni.

Például a vírusok terjedése esetén nagyon jól alkalmazható a gráfelmélet, vagy statisztika nélkül ma már nem tudunk meglenni. De egy egyszerű leves főzésénél, vagy a boltokban, vásárláskor is felhasználjuk a matematikai tudásunkat. A világot ez láthatatlanul is beszövi, anélkül, hogy akárcsak rágondolnánk.

– A főiskolán oktat és tanszékvezetőként ügyeket is intéz. Hogyan képzeljük el egy napját?

– Jelenleg a diákoknak valószínűség-számítást – ez az események valószínűségével foglalkozik, és a szerencsejátékok megjelenésével indult el –, statisztikát – ez a jóslatok, hipotézisek megvalósulásával foglalkozik –, differenciálegyenleteket – ez fizikai folyamatokat ír le – és analízist tanítok. Emellett tanszékvezetőként a tanszék megfelelő működésének koordinálását végzem, hisz mindennek gördülékenyen kell menni ahhoz, hogy a tanulás, a munka megfelelő legyen. Ez sok ügyintézéssel jár együtt, akadnak nehézségek is, azonban büszke vagyok a kollégáimra, arra, hogy könnyedén tudunk együtt működni.

– Az elmúlt időszak igencsak megnehezítette az oktatást is.

– Az utóbbi két év mindenkinek sok nehézséget okozott. Korábban megszoktuk, hogy napi kapcsolatban vagyunk a diákjainkkal, ez pedig jócskán átalakult. Még ma is érezteti a hiányát, egy tanár és egy hallgató között kell a személyes kontaktus ahhoz, hogy megfelelően tudjuk átadni a tananyagot. Az online térben ez jóval nehezebben működik. Kezdetben komoly kihívást jelentett, hogy technikailag hogyan oldjuk meg a távoktatást, azonban idővel sikerült ennek menetébe belerázódunk. A háború kitörése még inkább rányomta bélyegét az életünkre. Persze, a távoktatás során tapasztaltakat ma is jól tudjuk hasznosítani, de a feszültség, a bizonytalanság mindenki életében jelen van.

–  A tanítás mellett kutatói munkát is végez.

– A főiskolai munkánk során nemcsak oktatunk, de kutatunk is. Kutatási területem a fizikai folyamatokat leíró egyenletek tanulmányozása – kifejezetten olyan egyenleteknek, ahol valamilyen véletlen feltételek játszanak szerepet. Ennek a területnek a kutatására a vezető tanárom, Yurij Kozacsenko motivált még a doktori képzés alatt.

– Hogyan tud feltöltődni a munka mellett?

– Sajnos az utóbbi időben elég kevés szabadidőm akad. Így minden percet igyekszem a családommal tölteni – ők adják az erőt a mindennapokhoz. Nagyon szeretem a munkámat, de azt azért be kell vallani, hogy mint minden hivatás, ez is lefáraszt sokszor. Ilyenkor a közösen eltöltött idő, a tartalmas beszélgetések, egy jó séta az, amiből töltekezni tudok.

– Mit jelent önnek a munkája?

– A munkám során azt érzem, hogy elsősorban pedagógusként vagyok jelen, s nem matematikusként. Büszke vagyok arra, hogy így támogathatom a kárpátaljai magyar matematikusképzést. Fontos, hogy a tanítványaink majdani közreműködésével a jövő generációi is megismerhessék a számok világának fontosságát. Ehhez pedig ma nekünk kell hozzájárulnunk.

Kurmay Anita


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 25. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek