Gazdaság | 2022. 06. 26. – 18:08 |

Hirdetés

Azért írom ezt a cikket, mert sok visszajelzést kaptam és ez alapján részletezni szeretném a problémák megoldási lehetőségeinek módját. Legelőszőr is a vegyszerek szakszerű használatáról szeretnék szólni, mivel a háztáji gazdaságokban – a mezők többségétől eltérően – több kultúrát is termesztenek.

A gyümölcsfák esetében különös figyelmet kell fordítani a betegségek és a kártevők megjelenésére. Ez idő tájt a legelterjedtebb kártételeket a tetvek okozzák (különösen a szilva és a barack esetében, de előfordulhat a birsen is). Felmerül a kérdés: milyen rovarölőszer a legkevésbé veszélyes? Ajánlom a Mospilant, a Cezart és az Actorofitot. Az utóbbi kettőt nyugodtan használhatjuk a zöldségfélék esetében is (pl. káposztafélék, paradicsom és paprika), mivel az élelmezési várakozási idő 1-3 nap (vagyis 1-3 nap múlva már fogyasztható az adott zöldségféle).

A gazdaboltokban meg lehet vásárolni a betegségek és kártevők elleni bioszereket is. A bioszereket hatékonyan tudjuk használni a burgonyabogár ellen is, mivel a mezőgazdasági munkálatokat csak kora reggel vagy késő este végezzük (a meleg időjárási viszonyok miatt). A bioszerek másik pozitív oldala abban nyilvánul meg, hogy még a különösen meleg időjárási viszonyok között is megőrzik effektivitásukat. A vegyszerek használata előtt figyelmesen olvassuk el azok használati útmutatóit!  

Ha kérdések merülnek fel, szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András
szaktanácsadó

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 25. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek