Karpat.in.ua
| 2022. 06. 27. – 18:00 |

Amennyiben Ukrajna nem teljesítené az Európai Bizottság feltételeit, abban az esetben sem veszítené el ezt a státuszt

Amennyiben Ukrajna nem teljesítené az Európai Bizottság feltételeit, abban az esetben sem veszítené el ezt a státuszt. Fotó: Internet

Hirdetés

Amennyiben Ukrajna nem teljesítené az Európai Bizottság feltételeit az Európai Unió tagjelölti státuszának megadására vonatkozóan, abban az esetben sem veszítené el ezt a státuszt – jelentette ki Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes vasárnap egy televíziós műsorban, közölte az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A tudósítás szerint az integrációs kormányfőhelyettes az ukrán televízió non-stop háborús műsorában elmondta: „az Európai Tanács június 23-án elfogadott határozata eltér az Európai Bizottság ajánlásától.

Ugyanis feltétel nélkül megkaptuk a jelölt státuszt.

Ami a hét feltételt illeti, a határozat kiköti, hogy az EB az év végén értékeli a feltételek teljesítését, és ennek függvényében határozza meg a tagsággal kapcsolatos következő szakaszokat.”

Arra a kérdésre, hogy bizonyos feltételek nem teljesítése esetén van-e lehetőség a tagjelölti státusz visszavonására, a miniszterelnök-helyettes azt válaszolta: „nem. Ukrajna megkapta a jelölti státuszt és pont.” Azt is pontosította, hogy e hét feltétel teljesítése lehetővé teszi az EU-csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdését.

Hozzátette: mindezek a feltételek nagyon fontos politikai természetűek, így nehéz meghatározni, melyik a legnehezebben teljesíthető.

„A pozitív dolog az, hogy már tettünk valamit ezeken a területeken. És szó szerint a következő három napban az elnök jóváhagyja a hét pont végrehajtásának ütemtervét” – hangsúlyozta Olha Sztefanisina.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajna nem harmadik ország többé, hanem jövőbeli EU-tag. Ukrajna már nem harmadik ország, ahogy a hivatalos terminológia meghatározta, megszabadultunk ettől a jelentéstől és az Európai Unió jövőbeli tagjává váltunk – jelentette be Volodimir Zelenszkij elnök.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek