Kárpátinfo hetilap


| 2022. 06. 28. – 11:30 |

A Kárpát-medence magyar családjai június 25-én Nyíregyházán találkoztak, hogy egy felejthetetlen napot töltsenek együtt

A Kárpát-medence magyar családjai június 25-én Nyíregyházán találkoztak, hogy egy felejthetetlen napot töltsenek együtt. Fotó: KCSSZ

Hirdetés

A Kárpát-medence magyar családjai június 25-én Nyíregyházán találkoztak, hogy egy felejthetetlen napot töltsenek együtt. A rendezvénynek a Sóstói Múzeumfalu adott otthont, a vendéglátók pedig a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ)és a helyi nagycsaládos egyesület, a NOE Családi kör Egyesülete volt.

A közel ezer résztvevőt hamisítatlan nyári idő és csodás vendégszeretet fogadta Nyíregyházán. A találkozó különlegessége az volt, hogy a KCSSZ és a Családlánc egyes tagszervezetei nem csak a kulturális örökségeiket mutatták be a rendezvényen. Az érdeklődők az igazi fesztiválhangulatot a regionális gasztro- és turisztikai sátrakban is megtapasztalhatták, hiszen a helyi étel- és italjellegzetességek megkóstolása mellett megismerkedhettek a régiók épített örökségét bemutató tájékoztató füzetekkel, illetve hiteles élménybeszámolókat is meghallgathattak.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján dr. Szabó Tünde, kormánybiztos, dr. Vinnai Győző, országgyűlési képviselő, dr. Gégény Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal igazgatója, dr. Rákóczi Ildikó, Nyíregyháza megyei jogú város települési képviselője, Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány igazgatója, valamint házigazdaként Márton Zsuzsanna, Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke köszöntötte a résztvevőket, aki kiemelte: „Közösségben tudjuk igazán megmutatni, hogy mi, a határon túli magyar családok, az anyaországi családokkal együtt erő vagyunk. Büszkék vagyunk a nagy Kárpát-medencei családunkra, hiszen az összetartozás közöttünk nemcsak egy érzés, hanem mindennapi ösztönző erő arra, hogy a szülőföldünkön éljünk – Délvidéken, Erdélyben, a Felvidéken és bármily nehéz, Kárpátalján. Őrizzük és gyermekeinknek továbbadjuk anyanyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat, melyek egyedivé teszik régióinkat” – hangsúlyozta Márton Zsuzsanna. Továbbá szólt arról, hogy elsősorban Magyarország kormányát illeti köszönet, amiért kiáll a nemzet egysége és a családok támogatása mellett.

Mint Tarpai Józseftől, a Kárpátaljai Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) elnökétől megtudtuk, Kárpátaljáról kétszázan vettek részt az eseményen. A határ gyalogos átlépését követően buszokba szálltak, úgy utaztak tovább a helyszínre. A nap folyamán a mieink is aktívan részt vettek a programokban, fellépett a Cifra Banda, Pap Máté, Csirpák Eszter, Lődár Tamás. Az elnök úgy tapasztalta, a kárpátaljai sátor volt az egyik legnépszerűbb. Itt az érdeklődők megkóstolhatták többek között Szűcs Zoltánék méztermékeit, Barkaszi Leventéék sajtjait, Nagy Barnáék gyümölcsleveit, illetve a tagcsaládok által készített lekvárokat is. Nagy érdeklődés kísérte Papp Viktória (ArTory) kézműves foglalkozását is.

A nap folyamán a kicsik és nagyok szórakozását színes programokkal biztosították a szervezők. A családi fesztiválhangulat elmaradhatatlan elemei, Magyarország legnagyobb szabadtéri skanzenjének szépségei, a kézművesfoglalkozások és a habparti felhőtlen örömei egy tartalmas napot fogtak össze. Ez a találkozó azonban többről szólt. A határon túli és a magyarországi családok találkozójának üzenetét egy dal gondolatában lehet összefoglalni, mely az Örökségünk címet viseli és így szól: „Mert nincsen határ ottan, ahol egy nyelvet beszélnek”. Akik kilátogattak és részt vettek a Kárpát-medencei Magyar Családok Találkozóján, azok megtapasztalták, hogy a jelenlévők számára ez az üzenet olyan érték, ami egyértelműen kifejezi magyar nemzeti önazonosságukat.

A nap végén a kárpátaljaiak csapatának egy része hazaindult, másik része viszont Tiszavasvári vendégszeretetét élvezve még egy napot maradt, így részese lehetett a Múzeumok éjszakája programnak is. Másnap pedig közös istentiszteleten, misén vehettek részt, majd fürdőzésre is lehetőség nyílott a Tiszavasvári Városi Strandon.

Minden résztvevő élményekkel gazdagodva tért haza.

kcssz.hu/k.e.


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 26. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek