Közélet | 2022. 06. 28. – 10:00 |
A napokban a Beregszászi Járási Szakrendelőben került megrendezésre a tuberkulózis témakörével foglalkozó szeminárium. Fotó: Jakab Lajos

Hirdetés

Az utóbbi két évben – előbb a koronavírus-járvány, majd a háború – fokozatosan háttérbe szorította egy olyan jelentős betegség említését, mint a tuberkulózis. Pedig az esetek kilencven százalékában a tüdőt károsító fertőző kór előfordulása nem múlt el nyomtalanul, ma is szedi az áldozatait, elsősorban azok között, akik az egészségre káros életmódot folytatnak, és mellette még hosszú év(tized)ekig elhanyagolják a betegség diagnosztizálásában egyik legfontosabb módszernek számító tüdőszűrést.

A napokban a Beregszászi Járási Szakrendelőben került megrendezésre a tuberkulózis témakörével foglalkozó szeminárium a Beregszászi járás alapellátásában dolgozó családorvosok, belgyógyászok részére, amelyen szó volt a tbc mai előfordulásáról, a rizikócsoportba tartozók felkutatásáról, a modern diagnosztikai szűrések megszervezéséről és a betegség kezeléséről.

Mint Vaszil Szkrip, a Tüdőbetegségek Megyei Központja intézményének vezetője elmondta, az alapellátásban dolgozó szakembereknek igen nagy a felelősége abban, hogy idejében kiszűrjék azokat a betegeket, akiknél a leginkább valószínűsíthető a kór előfordulása.

A szeminárium főelőadója, Ludmila Markovci arról beszélt, hogy a betegség első fázisában előforduló legjellemzőbb tüneteket – gyakori köhögés, általános gyengeség, erőtlenség, étvágytalanság, izzadékonyság, fáradékonyság – a legtöbben sokáig nem veszik komolyan, pedig a kór időben történő diagnosztizálása esetén szinte biztosra vehető a teljes gyógyulás.

Elhangzott az is, hogy az idei év májusa óta már a Beregszászi Járási Tüdőgondozóban is lehetőség van a tbc diagnosztikájában fontos szerepet betöltő Gene Xpert (molekulár-genetikai) metódus elvégzésére, ami a páciens köpetmintájából szűri ki nagyon rövid idő alatt a betegség meglétét.

Ludmila Benyovszka, a Beregszászi Járási Tüdőgondozó vezető orvosa elmondása szerint egyre több az olyan beteg, akik nem tartják be az orvosi utasításokat a kezeléseket illetően, vagy nincs elég kitartásuk ahhoz, hogy betartsák a legalább félévig tartó gyógyszerszedési időszakot, ami elengedhetetlen az eredményes gyógymód eléréséhez. Ilyenkor pedig gyakran előfordulhat, hogy a beteg visszaesik, vagy multirezisztenssé (az antibiotikumok hatásának ellenállóvá) válik, ami a betegség előrehaladtával nagyban csökkentheti a gyógyulás esélyeit.

Az elhangzottak összegzéseként az előadók egyet értettek abban, hogy a tuberkulózist még korántsem sikerült legyőzni, és a mostani modern népvándorlással járó időszakban különösen fontos a betegség idejében történő diagnosztikája, ami jelentősen megkönnyítheti a kór elleni eredményes harcot. 

(jakab)

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 26. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek