Kárpátinfo hetilap


| 2022. 06. 28. – 09:30 |

Ebben a melegben nem lehet eleget hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű (felnőtteknél legalább napi 2-2,5 liter) folyadékbevitelt

Ebben a melegben nem lehet eleget hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű (felnőtteknél legalább napi 2-2,5 liter) folyadékbevitelt. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Aligha túlzás azt állítani, hogy a június az idei esztendő legforróbb napjaival köszön el tőlünk, így a termőföldeket sújtó több hetes szárazság mellett most még a tikkasztó hőségre is oda kell figyelnünk. Az utóbbi napokban általában a reggelek is legalább 20 Celsius fokról, vagy a feletti hőmérsékletről indultak, kora délutánra pedig a hőmérő higanyszála nem egyszer elérte a 35-36 fokot is. Ekkora hőség természetesen még a legfittebb szervezetet is megviseli, nem beszélve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő, elsősorban idősebb embertársainkról, akikre különösen oda kell figyelni ezekben a napokban.

Nem lehet eleget hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű (felnőtteknél legalább napi 2-2,5 liter) folyadékbevitelt, ami semmiféleképpen ne tartalmazzon cukrozott, színezett szénsavas üdítőket, sok kávét, és főleg alkoholt, zsíros ételeket, sokkal inkább a sima vizet, teát, kompótot, esetleg rostos gyümölcslevet, sok zöldséget és gyümölcsöt.

Bár korábban azt tanácsolták, hogy a szabad ég alatt történő munkavégzést szüneteltessük 11 és 15 óra között, de mostanra ezt a korlátot nyugodtan kitolhatjuk 10 és 16 órára, hiszen sokszor még este 5 órakor is elviselhetetlen a hőség. Ha mégis kint kell lennünk, mindenképpen viseljünk valamilyen fejfedőt, hogy elkerüljük a napszúrás és hőguta kialakulását.

Sokan a légkondicionáló berendezések közelét keresik ilyenkor, de ilyen forróságban ügyelni kell arra, hogy a kinti és benti hőmérséklet közti különbség ne haladja meg a 10 fokot, vagyis a kinti 37 foknál a benti klímát se állítsuk mondjuk 20 fokra, mert ebben az esetben akár egy tüdőgyulladást is előidézhetünk.

Végezetül ne feledjük, hogy a legkülönbözőbb krónikus (elsősorban szív- és érrendszeri) betegségekkel küzdő páciensek ebben az extrém melegben különösen figyeljenek oda az alapgyógyszereik bevételére, mivel ilyenkor a szokásosnál gyakrabban lehet számítani az életfontosságú értékeink ingadozásaira.

Sajtó alá rendezte:

Jakab Lajos badalói családorvos


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 26. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek