Bien.hu

| 2022. 06. 03. – 20:04 |

Egy rossz éjszaka után mindenki nyűgösebb, nehezebben koncentrál, rosszabbul teljesít.

A nyugtalan lábak szindrómától is felébredhetsz éjszaka!

Hirdetés

Egy rossz éjszaka után mindenki nyűgösebb, nehezebben koncentrál, rosszabbul teljesít. Ha huzamosabb időn keresztül nem tudod átaludni az éjszakát, annak már az egészségedre is komoly hatása lehet, ezért a kellemetlenséget nem szabad félvállról venni, és meg kell szüntetni az okát – a leggyakrabban ezekre a zavaró tényezőkre gyanakodhatsz.

Túl meleg a szoba

Nyáron persze – hacsak nincs légkondicionáló – ez ellen nem sokat lehet tenni, de még a fűtési időszakban is sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl melegen tartják a hálószobájukat - írja a bien.hu.

Az ideális pihenéshez az a jobb, ha kicsit hűvösebb a környezetted: az amerikai National Sleep Foundation szakértői szerint az ideális hőmérséklet 18-19 Celsius-fok körül van, bár mindenkinek mások az egyéni igényei, így természetesen néhány fokkal eltérhet az, hogy te hogyan érzed jól magad.

Tapasztald ki, hogy mi a legkényelmesebb a számodra, de ha rosszul alszol, próbálj a hűvösebb oldalon maradni.

Alvási apnoéd van (és talán nem is tudsz róla)

Az alvási apnoé egy alvás idején jelentkező légzészavar: lényegében azt jelenti, hogy amíg alszol, a légzésed időnként ki-kimarad, majd újraindul.

Az akadályt az összetapadó garat okozza, ami aztán egy horkantás során válik szét, és a légzés újraindul, miközben a beteg mindezt talán észre sem veszi.

Egy-egy horkantást persze bárki hallathat alvás közben, de ha a hálótársad az éjszaka során gyakran hallja tőled ezt a hangot, te pedig időről időre kimerülten, összetörve ébredsz, érdemes kivizsgáltatni magadat, mert a kezeletlen apnoénak akár súlyos következményei is lehetnek.

Stressz

Amennyire elcsépelt, éppen annyira gyakori jelenség is: a feszültség bizony tönkreteszi a pihenést. Akár a munka, akár a pénzügyek, akár bármi más miatt érzel szorongást, a pihentető, nyugodt alvás szinte teljesen esélytelen.

A lefekvés előtti meditáció éppen úgy segíthet, mint egy kis testmozgás: felmérések szerint akár már egy 10 perces séta a vacsora után is képes jelentős különbséget eredményezni.

Nehéz ételeket ettél vagy alkoholt ittál lefekvés előtt

Közvetlenül lefekvés előtt belakmározni nem túl jó ötlet, mert a nehéz gyomor és az emésztés mellett a test nem képes megfelelően pihenni.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ugyanúgy nem tesz jót az sem, ha lefekvéskor alkohol van a szervezetedben.

Lehet, hogy egy pohár bor vagy egy üveg sör úgy érzed, segíti az elalvást, de nem a hosszan tartó, pihentető alvást: egy kutatás szerint alkohol hatására a szervezet hosszabb időt tölt a mély alvás fázisában, de rövidebben a REM fázisban, aminek normál esetben a teljes pihenés 20-25%-át kellene kitennie, és aminek elengedhetetlen a szerepe a koncentráció, a memória és a motoros képességek megfelelő működtetésében.

Nyugtalan lábak szindróma (RLS)

A Restless Legs Syndrome egy 17. század óta ismert betegség. A lábakban kellemetlen, nyugtalan, zsibbasztó vagy kényelmetlen érzés jelentkezik, ami mozgás hatására enyhül, ezért a beteg akár önkéntelenül, észre sem véve többször is megmozgatja a lábát, ami viszont éjjelente megzavarhatja a nyugodt alvást.

Több RLS-ben szenvedő beteg is beszámolt arról, hogy a betegség tünetei estére rosszabbodnak, így érdemes konzultálni az orvosoddal az esetleges kezelési lehetőségekről, illetve azoknak a vitaminoknak a pótlásáról, amelyek hiánya ront az állapotodon.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!