Bien.hu

| 2022. 06. 30. – 09:56 |

Ha a szervezetünkben valamilyen betegség bujkál, gyulladás áll fenn, a hajunk és a bőrünk azonnal jelez.

 Ezekről a betegségekről árulkodnak a körmeink – Barázdák, foltok, hasadások 

Hirdetés

Ha a szervezetünkben valamilyen betegség bujkál, gyulladás áll fenn, a hajunk és a bőrünk azonnal jelez. Ám nemcsak ez a két fontos külső jelzőrendszer tanúskodhat arról, hogy a testedben nincs valami teljesen rendben. A körmeidet ugyanígy érdemes figyelned, hiszen többet árulnak el a szervezeted belső működéséről, mint gondolnád.

Tudtad, hogy a körmöd hetente kb. 1 mm-t nő? Keratinból áll, ami elszarusodott fehérje. Ásványi anyag- és vitaminhiány, különböző belgyógyászati kórképek külső jelei lehetnek a körmödön jól látható elváltozások. Lássuk, melyek a leggyakoribbak: - írja a bien.hu.

Törékeny körmök

A leggyakoribb elváltozás a körmökön, aminek sokféle oka lehet, ezért érdemes kivizsgáltatni magad, ha töredeznek a körmeid. Állhat a háttérben pajzsmirigy-probléma, de akár vitamin-, ásványi anyag- vagy nyomelemhiány is. Főleg az A- és a B-vitamin hiánya, a kalcium, a vas és a biotin, azaz H-vitamin alacsony szintje okozhat gondokat. Ha ezekből nincs elegendő, az puhítja a körmöket. Ha bizonyítást nyer, hogy mi okozza a töredezést, könnyen orvosolható a dolog.

Fehér foltok a köröm felületén

Az egyik leggyakoribb elváltozás a körmökön, nagyon sok embert érint. Lehet, hogy neked is voltak már fehér foltok a körmeiden. Ezek általában a hibás szarusodás miatt alakulnak ki. Lehet ez a „hiba” örökletes, ugyanakkor, ha túl nagyok a foltok, a gyomor és a bélrendszer megbetegedéseire utalhatnak, ha pedig hosszúkásak a foltok, olyanok, mint a szalagok, vesebetegségre is gyanakodhatsz. Sokan azt hiszik, hogy ezek az elszíneződések A-vitaminhiány következményei, de ez tévhit.

Barázdák a körmödön

Ha keresztben húzódnak, az nem utal semmi jóra. Általában fertőzés van mögötte, de okozhatja alultápláltság is vagy vérszegénység. Ezért nagyon fontos, hogy ha keresztbarázdák húzódnak a körmeid felületén, keresd fel a háziorvosod, és kérj laborvizsgálatot. Ha a barázdák hosszanti irányúak, az általában nem utal semmi komolyra, de érdemes azért figyelni a tested jelzéseit. Vashiány vagy keringési zavar is állhat mögötte.

Gödrök megjelenése

A körmeink igen érzékenyek, a szarusejtek leválhatnak és a helyükön kisméretű lyukak maradnak. Ez így önmagában még nem olyan nagy probléma, de ha mindkét kezeden tapasztalod, előfordulhat, hogy ekcéma vagy pikkelysömör áll a háttérben. Érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Sárgás elszíneződés

Előfordulhat, hogy a körmöd egész felszíne halványsárga árnyalatúvá válik. Ezt okozhatja az, hogy valamilyen zöldes árnyalatú körömlakkot használtál, de akkor is lehetnek sárgák a körmeid, ha túl sokáig lakkozottak, és nincs semmi szünet. Ez a fajta elszíneződés hamar lenő, nem kell vele foglalkoznod. Ha azonban a sárga sötétebb árnyalatú, esetleg már barnás, akkor gond van, mert körömgombára utaló tünetről van szó. A legjobb, ha felkeresel egy bőrgyógyászt.

Barna csík

A körmöd felületén végigfuthat egy barna csík. Ez nem gombásodás, hanem a vese problémájára, gyengeségére utal. Ha ezt veszed észre, urológus szakorvost keress fel a lehető leggyorsabban.

Behasadt körömlemez

Hasonlóan a körömtöredezéshez, a körömhasadás is valamilyen hiányra utal a szervezetben. Leginkább ásványi anyagokra és H-vitaminra, vagyis biotinra lesz szükséged. Biotinban gazdag élelmiszer a máj, a vese, a tojássárgája, a tej és különböző tejtermékek, hüvelyesek, a dió és a sörélesztő is.

Kanál formájú körmök

Amikor a köröm két oldala, a pereme felfelé görbül, és a köröm felületén mélyedés képződik, akkor kanálkörömről beszélünk. Ezt a jelenséget is hiány okozza, mégpedig vitaminhiány és vashiány. Már akkor is sokat tehetsz ellene, ha egészségesebb életmódra, átgondoltabb táplálkozásra váltasz.

Óra üvegéhez hasonló, domború körmök

Az ún. óraüvegköröm többnyire örökletes, genetikai dolog, ám állhat a háttérben májbetegség, vagy szív- esetleg tüdőprobléma, sőt, még neurológiai zavar is. Sokszor gyomor- és bélprobléma okozza.

Láthatod, milyen sokféle jelet képesek adni a körmeid a szervezeted működésével kapcsolatban. Ha bármelyik tünetet észreveszed, ne habozz, fordulj orvoshoz, hogy a diagnózis a lehető leggyorsabban megszülethessen, és a kezelést is elkezdhessék.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek