Bien.hu

| 2022. 06. 30. – 07:52 |

Egyre jobban vágyunk a természet közelségére. Nemcsak a szabadidőnket szeretjük ott tölteni, hanem az is fontossá vált, hogy a testápolásban is a természet adta alapanyagokat részesítsük előnyben.

 Így segítenek a gyógynövények a fogproblémáidon – fájdalomra, gyulladásra 

Hirdetés

Egyre jobban vágyunk a természet közelségére. Nemcsak a szabadidőnket szeretjük ott tölteni, hanem az is fontossá vált, hogy a testápolásban is a természet adta alapanyagokat részesítsük előnyben. A gyógynövények között sokféle problémára találhatunk megoldást. A szájápolásban is nagy hasznukat vesszük. Mutatjuk…

Fontos hangsúlyozni, hogy vannak olyan esetek, amelyek kezelésére a gyógynövényekből készült főzetek, forrázatok már nem elegendőek, ezért minden esetben kérd ki a fogorvosod véleményét - írja a bien.hu.

Az ember fogai csecsemőkorban kezdenek előbújni. Ezek a tejfogak kb. tizenkét-tizenhárom éves korig lecserélődnek, átadják helyüket a maradandó, csontfogaknak. Abban az esetben, ha a fogak ápolására megfelelő időt és energiát fordítunk, nagyon sokáig velünk lesznek.

Az íny egészsége nagyon fontos

Jól tudjuk, hogy fogaink megtartása nagyrészt az ínyünk egészségén múlik. Jó lenne, ha ínyproblémákkal nem is kéne orvoshoz fordulni, hanem a megelőzésen lenne a hangsúly, ennek ellenére sajnos nagyon sokakat érint az ínysorvadás, a fogínyvérzés. A gyógynövények a megelőzésben fontos szerepet játszhatnak. Fertőtlenítésre például a borsmenta és a fodormenta kiváló választás (sok szájvízbe és fogkrémbe is kerül ez a két gyógynövény). Az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú gyógynövény a csipkebogyó. Az íny erősítésére alkalmazzák, ahogy a csalánt és az édesgyökeret is. Ez utóbbi a fogak egészségére is kiemelkedő hatással van.

Gyulladások ellen is gyógynövényekkel

A szájban igen gyakran jelentkezhetnek különböző kisebb-nagyobb gyulladások. Ezek kezelése elkerülhetetlen, mert ellenkező esetben súlyosbodhatnak, és nagyobb bajt is okozhatnak. Ha az íny gyulladt, fájdalmas lehet, bevörösödik és még kisebb irritáció esetén is vérezni kezd. Ha nem kezelik megfelelően, az íny visszahúzódik a fognyakról, és így szabaddá válik a fogfelszín. A gyulladás nem áll meg, hanem továbbterjed a csontra, ami a fogágyat alkotja. A vége az egésznek fogvesztés is lehet.

A problémák ellen és azok megelőzéséért sokat tehetsz gyógynövények alkalmazásával. Gondoltad volna, hogy gyulladások ellen már az ókori Rómában is használtak gyógynövényeket?

Nagy népszerűségnek örvendett például a zsálya, ami nagyon jól csillapítja a vérzést, illóolaja elpusztítja a baktériumokat, sőt még gombák ellen is jó.

A másik szuper gyulladáscsökkentő gyógynövény a jól ismert kamilla. Teáját alkalmazhatod ínygyulladás vagy akár afta esetén is. Mivel nagyon gyengéd gyógynövényről van szó, gyerekek fogcseréjekor is igénybe veheted a segítségét. Fogj egy textilpelenkát, mártsd a sarkát kamillateába, és dörzsöld át gyengéden a kicsi ínyét. 

Szintén jól használható szájüregi gyulladások ellen az aloe vera. A levelek belseje egy gél állagú anyag, ami önmagában is alkalmazható, de a megszokott szájvizedbe is keverheted.

Lássunk még néhány fontos, a szájápolásban hasznos gyógynövényt

  1. Kakukkfű: Ezt a gyógynövényt már Egyiptomban, Görögországban és Rómában is alkalmazták. Nagy népszerűségnek örvendett fertőtlenítő és tartósító tulajdonságának köszönhetően. A legerősebb gyógyhatással a kerti kakukkfű rendelkezik; baktérium- és gombaölő, szájüregi gyulladások és rossz lehelet ellen is kiváló.
  2. Szegfűszeg: Kína kedvelt fűszere volt már az ókorban is. Nagyon jó fájdalomcsillapító, így a népi gyógyászat egyik alappillére volt. Fogfájásra kimondottan jó hatású, csak rá kell harapni egy szegfűszegre.
  3. Mirha: Ezt a gyógynövényt már a bibliai időkben is ismerték és alkalmazták. A görögök legendáriumában is szerepel, miszerint Thesis, az asszír király lánya, Myrrha nem akart Aphrodité szolgálatába állni. Az istennő bosszút esküdött, és megzavarta Myrrha és Thesis eszét. A mirha gyógynövényt Myrrha könnyéből eredeztették, mivel a fák kérgéből szivárgó nedv (vagyis a könnycseppek) a bánatot jelképezik. Ma is nagyon népszerű gyógynövény, főleg fogínysorvadás és fogszuvasodás megelőzésére használjuk. Kesernyés az íze, de ugyanakkor friss is, mérsékli a gyulladást és elpusztítja a baktériumokat is.

A gyógynövények csodákra képesek, de használatuk nem helyettesíti a minimum évente esedékes fogászati kontrollt. Ne hagyd, hogy a fogaid, az ínyed betegek legyenek, menj el fogorvoshoz! A mai modern fogászatokon a fájdalom már nem állandó szereplő, a székben már a nyugalom az úr.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek