MTI

| 2022. 06. 30. – 08:30 |

A NATO szerdán hivatalosan is felkérte Svédországot és Finnországot, hogy csatlakozzék az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez

A NATO szerdán hivatalosan is felkérte Svédországot és Finnországot, hogy csatlakozzék az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Unió vezetői üdvözölték Svédország és Finnország meghívását a védelmi szövetség tagjai közé a NATO madridi csúcstalálkozóján szerdán.

"Ez egy jó nap a transzatlanti szövetség, az Európai Unió, Finnország és Svédország számára" - hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke a spanyol fővárosban, írja az MTI.

Ursula von der Leyen szerint a két új belépőnek köszönhetően a NATO "még nagyobb, európaibb és erősebb lesz".

Az orosz elnök "meg akart osztani bennünket" az ukrán háborúval, de amit elért, az egy erősebb együttműködés az EU és a NATO között - jegyezte meg.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke arról beszélt délután, a találkozóra érkezésekor, hogy a svéd és a finn bővítés az egész európai kontinens biztonságát megerősíti, és egyben támogató üzenetet jelent Ukrajna számára a háború közepette.

"Mind együtt vagyunk, az EU és a NATO. Osztozunk ugyanazon értékekben, ugyanazon elvekben" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a csütörtökig tartó madridi csúcson ennek az együttműködésnek a megerősítésén fognak dolgozni.

Hangsúlyozta annak fontosságát hogy az Európai Unió tagállamai többet költsenek védelemre.

A NATO szerdán hivatalosan is felkérte Svédországot és Finnországot, hogy csatlakozzék az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez,

miután kedden Törökország beleegyezett, hogy támogatja felvételüket.

A három ország megállapodást írt alá, amely rendezi Törökország fegyverexporttal és terrorellenes harccal kapcsolatos fenntartásait a két északi országgal szemben.

Finnország és Svédország májusban adta be felvételi kérelmét az észak-atlanti szövetségbe az Ukrajna ellen indított orosz támadásokra hivatkozva.

A 30 NATO-tagállamnak még jóvá kell hagynia a bővítést, de Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Svédország és Finnország így is néhány héten belül a szövetség teljes jogú tagjává válhat.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába. Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek