MTI

| 2022. 06. 04. – 19:30 |

A nemzeti kisebbségi jogok kérdését lelkiekben nem lehet félretenni, politikailag igen mondta - mondta Kövér László.

Kövér László: Magyarország egy erős, demokratikus jogállamban érdekelt Ukrajna területén. Fotó: Internet

Hirdetés

A nemzeti kisebbségi jogok kérdését lelkiekben nem lehet félretenni, politikailag igen - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton, a nemzeti összetartozás napján sugárzott interjúban a Hír TV-ben.

Nem most van itt az ideje, hogy ezen a témán kezdjenek vitatkozni a hivatalos ukrán politikával, hiába is akarnának, süket fülekre lelnének, és igazolást is nyújtana az ukrán félnek a háború - fejtette ki Kövér László, közölte az MTI.

Az MTI közlése szerint Kövér László megerősítette:

Magyarország Ukrajna szuverenitásának, területi épségének az elvitatását elfogadhatatlannak tartja.  

Magyarország egy erős, demokratikus jogállamban érdekelt Ukrajna területén, egy olyan jogállam és demokrácia felépítésében, amely gazdasági értelemben is képes garantálni a polgárainak - beleértve a nemzeti kisebbségeket is - nemcsak a biztonságát, hanem a szülőföldön való boldogulását is - fűzte hozzá.

Ehhez harminc éven keresztül Magyarország minden segítséget megadott Ukrajnának - emlékeztetett, jelezve: azért is szeretnék, ha béke lenne, hogy immár sok tanulsággal a hátuk mögött, újra elő tudják venni higgadtan ezt a kérdést, akár kétoldalú viszonylatban, akár a nemzetközi porondon.

Az ukrán elnök magatartását a világ ámulattal és értetlenséggel figyeli - jegyezte meg, hozzátéve: nem emlékszik, hogy egy segítségre szoruló ország vezetője olyan hangot mert volna megütni, mint amilyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megüt.

Aki segítségre szorul, kérni szokott és nem követelőzni, és végképp nem fenyegetőzni

- mondta.

A kárpátaljai magyarság jövője kapcsán úgy látta: van ok az aggodalomra, eddig is a legsanyarúbb körülmények között élő magyar közösségnek számított, most az a veszély fenyeget, hogy a háború és következményei fenekestől felforgatja az életüket. Példaként említette, hogy a menekültek nem biztos, hogy vissza tudnak térni a szülőföldjükre.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!