Közélet | 2022. 06. 05. – 15:55 |
A nagyszőlősi születésű Cseh Erika tudja, hogy egy élménynapló megtervezése nem könnyű feladat, ő mégis örömmel végzi ezt a szívet melengető munkát, mely mások épülésére szolgálhat.

Hirdetés

Mindannyiunknak vannak álmaink, melyeket – ha igazán kitartóak vagyunk – igyekszünk maradéktalanul megvalósítani. Azonban akadnak olyan élethelyzetek, rossz benyomások, önmagunk meg nem értettsége, amelyek által nem, vagy csak nehezen tudjuk elérni céljainkat. Ilyenkor meg kell állnunk, visszatekintenünk, le kell raknunk a félelmeinket, kételyeinket, hogy bizakodva léphessünk tovább. Ezekben a visszatekintésekben, majd a jövőnk megtervezésében lehet segítségünkre egy élménynapló, melynek célja, hogy átvészeljük a nehéz napokat, olykor dühösek legyünk, tomboljunk vagy elcsendesedjünk, hogy majd aztán újra boldogan és magabiztosan tekinthessünk a jövőbe.

A nagyszőlősi születésű Cseh Erika tudja, hogy egy élménynapló megtervezése nem könnyű feladat, ő mégis örömmel végzi ezt a szívet melengető munkát, mely mások épülésére szolgálhat. Ma vele beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– Mit tudhatunk a fiatal hölgyről?

– Nagyszőlősön születtem, nagy, barátságos és kreatív családban. Édesapám most is verseket ír, édesanyám régebben képeket festett, testvéremmel mi is örököltük tehetségét. Hobbi szinten csellózom, tizenhat éve gimnasztikázom és egy éve nagy szerelmem lett a légtánc. Szülővárosomban végeztem el a középiskolát és 2022 februárjáig ott éltem. Nem terveztem elköltözni, de a háború miatt megváltoztak a körülmények. Jelenleg Magyarországon tartózkodunk. Sajnos családi okok miatt az iskola befejezése után nem sikerült tovább tanulnom, de a tanulást újrakezdeni sohasem késő. Magánúton pszichológia kurzusokat végeztem, és most tervben van egy áthatóbb grafikus design-képzés is.

– Tanulmányai után milyen irányban mozgott?  

– Sok kisebb munkakörben kipróbáltam az évek alatt magam. Sokáig egy kisebb pékségben dolgoztam, mellette a cukrász szakmában is tevékenykedtem – tortákat, mézeskalácsokat készítettem. Azonban a kreatívabb irány jobban vonzott. Készítettem díszpárnákat, ajándékcsomagokat, kerestem az utam, és most úgy érzem, megtaláltam.

– Mostanában élménynaplókat készít...

– Életem egy nagyon nehéz időszakát éltem akkoriban, voltak álmatlan éjszakáim is. Eszembe jutott, mennyi mindent szeretnék kipróbálni, és hogy ezek a dolgok mennyire különbözőek – a gyerekes apróságoktól a nagy utazásokig. Egy ilyen éjszakán született meg az élménynapló ötlete, ami egyben egy motivációs napló is. Másnap, amikor fölébredtem, kételkedni kezdtem, azonban nagyon sokan mellém álltak, biztattak, hogy vágjak bele. Így ez lett az elsődleges munkám. Azt mondhatom, jól döntöttem, hogy belefogtam, hisz segítséget nyújtott sok problémám megoldásában is. Másképp tekintek a világra.

– Miből áll egy ilyen napló?

– Különböző naplókat készítek, a megrendelők igényei szerint változik a tartalom és a stílus. Évtervezőktől kezdve, egyedi babanaplókon, családfa albumokon, névjegykártyákon keresztül a pároknak szánt élmenynaplóig terjed a kínálat. Munkámat leginkább a következő mottó jellemzi: „Te megálmodod, mi valóra váltjuk!”. Megrendelőim az „Oh my deer” nevű instagram és facebook oldalakon keresztül vehetik fel velem a kapcsolatot. Ott áttekinthető a munkám nagy része is.

– Melyik volt a legemlékezetesebb munkája?

– A legemlékezetesebb a szüleim 50. házassági évfordulójára készült családfa album volt, melyben nemcsak képek, hanem régi történetek, levelek, visszaemlékezések szerepeltek. A tartalmi részét a nővérem húsz évnyi kutatómunkája képezte, de mégis körülbelül fél évig minden reggel dolgoztunk rajta. Igazi titkos családi projekt volt ez, melyet nagyon szerettünk. Egy másik nagyon emlékezetes, de egyben nehézségekkel teli munkám egy ASD-s (autizmus spektrumzavar) kisfiúnak készített napló volt, melyben az édesanya a fejlődését tudta követni. Több szakértő véleményét is kikértem a témában, hogy minél jobb munkát végezhessek. Szerettem volna, hogy a napló a szülők minden elvárásának megfeleljen. Azt hiszem, ezekért a pillanatokért éri meg csinálni.

– Már érintettük a családját. Meséljen róluk bővebben.

– Férjemmel két gyönyörű gyermeket nevelünk. A kislányunk nyolcéves, a kisfiunk másfél. Nagy szerelmünk a természet, sokat sétálunk. Többnyire a lányommal együtt légtáncolunk, mert nélküle szinte lehetetlen. Együtt olvasunk a gyerekekkel. Kedvenc könyvünk A kis herceg. Férjem és a lányunk pedig sokat bicikliznek. Vannak napok, amikor csak nézzük együtt a felhőket, és azon gondolkodunk, vajon mire hasonlítanak. Emellett a pihenés lehetőségét is kihasználjuk, közösen hallgatunk zenét, filmezünk, mesét nézünk.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Leginkább egy új élet kezdetét. Ez az, ami boldoggá tesz. Ez egy közös projekt, melyben a férjem is részt vesz. Mindent saját kezűleg csinálunk. A tervezés az én feladatom, a technikai része a férjemé, de van, hogy együtt csináljuk. Számomra ez az a munka, ami mindig meglepetést tud okozni. Mindegyik napló kihívás a maga módján. Volt olyan, melynek csak a borítója egy heti munkámat vette igénybe, de olyan lett, amilyennek elképzelték. Szinte varázslatos érzés látni a megrendelők reakcióját egy-egy munka végén.

Mindig is a saját utamat szerettem volna járni a munka terén, most ez így lehetővé vált számomra. Sokszor gondolkodom azon, mennyit veszítettem volna, ha akkor és ott nem hiszek magamban, nem merek valami újat kipróbálni. Ez a gondolat járt a fejemben: lehet, hogy időpazarlás, de mi van akkor, ha sikerül? Végül rájöttem, hogy jobban bántott volna évekkel később az, ha meg sem próbáltam volna. Ennek már több, mint egy éve. További terveim között szerepel édesapám verseinek kötetbe foglalása is, illetve szeretném kiadatni az élménynaplót, de ez még a jövő zenéje. Az élménynaplók egyik fő idézete a kedvencem: „Die with memories, not with dreams” vagyis „Élményekkel halj meg, ne álmokkal”.

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 1. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!