Kárpátinfo hetilap


Megosztás

Az utóbbi napokban megvizsgáltam azon szántóföldeket, ahol az alapvető kultúrákat termesztik: napraforgót, kukoricát és őszi kalászosokat. Sok negatív jelenséget fedeztem fel, ami lényegesen befolyásolhatja az idei terméshozamot.

A napraforgótáblák viszonylag gyommentesek, mivel már azokon elvégezték a kelés utáni gyomirtást (3-5 leveles állapot). Az is igaz, hogy ezt a folyamatot nem mindenhol szakszerűen végezték el. Egy nem tipikus kártevőt fedeztem fel a növények hajtásain – a tetveket, amelyek lelassítják a növekedési folyamatokat. A levelek zsugorodottak, a hajtások pedig sárgák. Betegségek jelenlétét egyelőre nem fedeztem fel. A tetvek ellen sürgősen el kell végezni a védekezést a következő rovarölőszerekkel: „Аншлаг”, „Engio”, „Actara”, „Confidor-Maxi”, „Mospilan” stb. A tetvek a gyomokkal erősen fertőzött táblákon jelennek meg, ezért el kell végezni a vegyszeres gyomirtást.

Nagy veszélyt jelent most a parlagfű megjelenése. A gyomnövény ellen a „Heliante” nevű gyomirtó a leghatásosabb, ami toleráns a napraforgóval szemben és más egy-, illetve kétszikű magról kelő gyomnövény ellen is hatásos.

Hasonló a helyzet a kukoricatáblákon is, ezért ott is el kell végezni a kelés utáni vegyszeres gyomirtást és a tetvek elleni védekezést is.

Az őszi kalászosoknál különös figyelmet kell fordítani a kalászfuzárium elleni védekezésre a következő gombaölőszerekkel: „Amistar-Extra”, „Rex-Duo” stb. A védekezést a búza tömeges virágzásakor kell elvégezni.

A csonthéjasoknál megjelent a szilvamoly, ezért a permetezést kombinált szerekkel kell elvégezni. Az almatermésűeknél az almamoly jelent nagy veszélyt. Az érzékeny almafajtáknál megjelent a varasodás és a lisztharmat is (pl. a Jonatán esetében). Itt is szisztemikus gombaölőszereket használunk rovarölőszerekkel kombinálva.

Ha kérdések merülnek fel, szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.  

Novák András
szaktanácsadó