HáziPatika.com

| 2022. 06. 05. – 12:02 |

Ha bőrünkön elszíneződéseket, sötétebb foltokat találunk, akkor annak számos oka lehet.

Meglepő okok miatt változhat a bőrünk színe

Hirdetés

Ha bőrünkön elszíneződéseket, sötétebb foltokat találunk, akkor annak számos oka lehet. Utalhat valamilyen betegségre is – a bőr testünk legnagyobb szerve, így állapota nagyon sokat elárul a szervezetünkről.

Az alábbiakban a Healthista gyűjtése alapján bemutatjuk, milyen okok miatt változhat a bőrünk színe.

Fogamzásgátlót szedünk

A fogamzásgátló tablettának számos előnye van – segít szabályozni a menzeszt, enyhíti a PMS tüneteit, van, akinek a bőre is szebb lesz, ha szedi. Ugyanakkor akadnak olyanok is, akiknél egy melazma (más néven májfolt) nevű elváltozást idézhet elő, amely barna, enyhén kiemelkedő foltok megjelenését jelenti az arcon. Megjelenése öröklődhet, illetve a pajzsmirigy-betegséggel élőknél gyakoribb az előfordulása - írja a Házipatika.com.

Gyermeket várunk

A terhességgel járó hormonális változások számos módon nyomot hagyhatnak a bőrön. Melazmánk lehet, piros foltok jelenhetnek meg a bőrön, szemölcsöket találhatunk a testhajlatainkban, és a mellbimbónk, a bimbóudvar, illetve a nemi szervek környéke is sötétebb árnyalatúra színeződhet.

Túl sok alkoholt iszunk

A rendszeres alkoholfogyasztás nemcsak belső szerveinket károsítja, hanem a bőrünkön is maradandó nyomokat hagyhat. Növeli a seprűvénák kialakulásának esélyét, így piros foltok jelenthetnek meg bőrünkön testszerte, vörös lehet a tenyerünk, illetve sötétebb színű a bőr a szemeink, a szánk körül. Bizonyos tápanyagok hiányához is vezethet, ami miatt bőrünkön barna, száraz és hámló foltok tűnhetnek fel.

Bizonyos gyógyszerek szedése

Ha valamilyen gyógyszert kezdünk szedni, olvassuk el alaposan a hozzá adott tájékoztatót, mert nagyon soknál mellékhatásként valamilyen bőrtünet jelentkezhet. Májfoltok, kiütések, kivörösödés – ezekkel nem árt tisztában lenni.

Érintkezés bizonyos ételekkel

A zeller, a petrezselyemgyökér, a fehérrépa, bizonyos citrusfélék és a füge is egy olyan, furokumarin nevű anyagot tartalmaz, amely ha bőrre kerül és napfénnyel érintkezik, bőrelszíneződést, hiperpigmentációt okozhat. Szerencsére egy alapos kézmosással ez elkerülhető – ha fokozottan érzékenyek vagyunk, akkor ezeket az ételeket csak gumikesztyűben fogjuk meg.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!