MTI

| 2022. 06. 06. – 12:00 |

Egy embert meghalt és 15-en súlyosan megsérültek a Franciaországot vasárnap virradóra sújtó heves viharokban

Egy embert meghalt és 15-en súlyosan megsérültek a Franciaországot vasárnap virradóra sújtó heves viharokban. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy embert meghalt és 15-en súlyosan megsérültek a Franciaországot vasárnap virradóra sújtó heves viharokban, amik hatása a Météo-France meteorológiai szolgálat szerint a nap folyamán már csökkenőben voltak.

A normandiai Rouenban harminc év körüli nőt sodortak el az áradások, majd gépkocsi alá szorulva meghalt - közölte a helyi önkormányzat, írja az MTI.

Gérald Darmanin belügyminiszter vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta:

a viharos időjárásnak 15 súlyos sérültje van, köztük egy 13 éves fiú, akinek az állapota válságos. 

A belügyminiszter kiemelte, hogy húsz év óta először fordult elő, hogy az országnak ilyen jelentős területén egyszerre több vihar is kitört.

Az anyagi károk közül megemlített egy hidat a nyugat-franciaországi Mayenne megyében, és bortermelő vidékeket az ország délnyugati részén. 

 A viharos időjárás szombat délutántól a 100-ból 65 megyét érintett, vasárnap 15 ezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás. Helyenként a szél óránkénti sebessége elérte a 100 kilométert, az ország délnyugati részén pedig több centiméteres jégdarabok hullottak az égből,

köztük a világhírű francia brandy, az Armagnac szőlővidékein.

Helyi termelők az AFP francia hírügynökségnek elmondták: 4-5 ezer hektárra becsülik a vihar által sújtott szőlőterületet, és több tízezer hektárnyi termőterületet is érintenek a viharkárok.

A Météo-France az ország jelentős részéen vasárnap feloldotta a viharjelzést, már csak 25 északkeleti megyében lehet esőzésekre számítani. 

A villámlásokról az egész ország területen készültek felvételek, amatőrfotósok a közösségi oldalakra olyan fotókat is feltöltöttek, amelyeken jól látszik, ahogyan a párizsi Eiffel-toronyba belecsap a villám.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!