Kárpátinfo hetilap


| 2022. 06. 06. – 12:30 |

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség június 4-én a művészeti iskolákban oktató pedagógusok számára szervezett konferenciát

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség június 4-én a művészeti iskolákban oktató pedagógusok számára szervezett konferenciát. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség június 4-én a művészeti iskolákban oktató pedagógusok számára szervezett konferenciát, melyen 13 művészeti iskolából 40 tanár vett részt online, illetve jelenléti formában. A konferenciát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Győr terméből irányította Kepics Andzselika, a KMPSZ művészeti iskolában oktató pedagógusok szekciójának vezetője, a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola igazgatója.

A fórum résztvevőit dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola és a KMPSZ elnöke köszöntötte. Szomorúan állapította meg a „háborúban hallgatnak a múzsák” mondás igazságát, pedig a művészet az, ami az ember lelkét gyűrődéseit kivasalja, a zene az, erőt, lehetőséget ad nekünk, fogalmazott az elnök asszony. Aki felidézte, hogy a történelemből ismerjük, hogy idővel azért a zene is megjelenik a háborúban is – az első és második világháborúban, vagy akár a kuruc korban a katonák is szerettek énekelni. Orosz Ildikó kiemelte, hogy ma a hátországban élőknek is van feladatuk, ezúttal a gyerekeinknek adjunk valami pluszt, különösen a nyár folyamán. Hisz két év pandémia és több mint száz nap háború után nekik leginkább az hiányzik, ami a gyermekkor alapja: a rendszeres találkozás, a közösség. Ezért ezt a nyári programokkal, táborok szervezésével – akár egy-egy iskola bázisán – kell pótolni. Ebben kérte a pedagógusok segítségét, pozitív hozzáállását is, majd eredményes munkát kívánt a résztvevőknek.

Schreiner Sándor, a Kárpátaljai Akadémiai Állami Népi Együttes klarinét- és tárogatóművésze, orgonamester „A tárogató mint hungarikum” címmel tartott nagyívű előadásában a tárogató történetéről, fejlődéséről beszélt, illetve arról, hogyan tárták ki érzéseiket e hangszer segítségével a pásztorok, s milyen szerepet kapott a kuruc korban, illetve a Rákóczi-szabadságharcban. Az előadást tárogatójátékkal színesítette.

Nagyné Kánya Andrea, az Aszódi Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskola hegedűtanára „Hangképzés és vonókezelés a hegedűoktatásban, kezdőktől-haladókig” címmel osztotta meg tapasztalatait, gazdagította a résztvevők tudását.

A konferencia az előadások megbeszélésével zárult. Végezetül Kepics Andzselika mondott köszönetet a támogatóknak, illetve felhívta a résztvevők figyelmét, hogy nyáron megrendezésre kerül a KMPSZ által szervezett Kölcsey Pedagógusakadémia, melyre szeretettel várják a zenepedagógusokat is.

Kovács Erzsébet

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 23. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!