Kultúra | 2022. 06. 06. – 14:05 |
A Guti Pünkösdi Napokat mi, kárpátaljai magyarok jeles hagyományőrző népünnepélyeink sorában az elsők között tartjuk számon. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

A Guti Pünkösdi Napokat mi, kárpátaljai magyarok jeles hagyományőrző népünnepélyeink sorában az elsők között tartjuk számon.

A beregvidéki településen élők még a múlt század kilencvenes éveinek elején gondoltak egy merészet, s egy jó hangulatú közösségi alkalom során felelevenítették a pünkösdölés szép hagyományát, elindítva ezzel a kárpátaljai fesztiválok egész sorát. A háborús helyzetre való tekintettel az elmúlt vasárnapi rendezvény a megszokottnál szerényebb keretek között zajlott, ám így is meghitt, tartalmas időtöltést biztosított valamennyi résztvevő számára. A fiesztára meghívást kapott az a harminc menekült, akik a helyi óvodában kerültek elhelyezésre. A nap istentisztelettel és kiállításmegnyitóval vette kezdetét.

A mostani rendezvény egészen más, mint a többi. A háború miatt településünkön is sok a szétszakított család, akik valamennyien a harcok gyors befejezésében reménykednek, kezdte ünnepi beszédét Sin József, a Guti Pünkösdi Napok ötletgazdája, főszervező, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke.

Aki a továbbiakban azt hangsúlyozta, hogy a hagyományok felelevenítése mellett most azt is meg szeretnék mutatni, hogy milyen nagy egyetértésben tudnak ünnepelni magyarok és nem magyarok. A kárpátaljai magyarok békeszerető emberek, s azért fohászkodnak, hogy ez a szörnyű megpróbáltatás mihamarabb véget érjen, fejezte be beszédét az elnök.

Kettős ünnep a mai, fogalmazott Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ügyvivője. A pünkösd mellett most megüljük a nemzeti összetartozás napját is. A magyarság történelme tele van gyásznapokkal, ám a nemzetünket ért csapásokból mindig fel tudtunk emelkedni. A gyászos trianoni évfordulóból így lett az újrakezdés, a megmaradás reményének az ünnepe, mutatott rá a diplomata.

Nagy Anna, a Nagybégányi kistérség polgármestere – a közigazgatási reform óta ide tartozik Gut község is – arról szólt, hogy a mostani nehéz időkben is ki kell tartanunk magyarságunk, hitünk mellett, s próbáljunk meg továbbra is a szülőföldünkön boldogulni.

A menekültek képviselői köszönetet mondtak azért, hogy a falu népe befogadta csoportjukat, és messzemenően gondoskodnak ellátásukról.

A népviseletbe öltözött lányok és fiúk zöld ágakkal feldíszített lovasszekérrel érkeztek, hogy bemutassák a közönség előtt a pünkösdölés szép hagyományát felelevenítő műsorukat. Eljátszották, hogy eleink miként választották meg a pünkösdi királyt és királynét. Ezt követően a helyi iskola tanulói bemutatták a nemzeti összetartozás napja alkalmából készült megindítóan szép, színvonalas műsorukat. A délutáni órákban került sor a Pünkösd szépe verseny eredményének kihirdetésére. A korona ezúttal Kalinics Dorina fejére került.

A sok izgalmat hozó kispályás focitorna előtt a négy csapat – Gut, Bátyú, Gát és Jánosi – veterán sportolói kötélhúzásban mérték össze erejüket.

Este pedig fellobbant az összetartozás tüze.

Kovács Elemér

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 23. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!