Kultúra | 2022. 06. 06. – 14:00 |
A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet idén immáron tizedik alkalommal szervezett pünkösdi hagyományokat felelevenítő foglalkozást a Nagyberegi Tájházban. Fotó: Kósa Eszter

Hirdetés

Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját ünnepli a kereszténység. A jeles alkalomhoz számos népszokás, hagyomány is kapcsolódik: a pünkösdi zöldágazás, a pünkösdölés, a pünkösdi királynéjárás vagy éppen királyválasztás. Ezek közül ez utóbbi talán az egyik legismertebb, mely Európa-szerte a legarchaikusabb pünkösdi népszokásnak számít. Bár ez a szokás nem igazán volt elterjedt vidékünkön, de a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet – mely idén immáron tizedik alkalommal szervezett pünkösdi hagyományokat felelevenítő foglalkozást a Nagyberegi Tájházban – fontosnak tartja, hogy a gyerekek megismerjék a magyar kultúrkörhöz tartozó népszokásokat, hagyományokat.

Ezúttal Gál Adél programfelelős mesélt a pünkösdi királyválasztásról. Elmondta, hogy ez volt a pünkösdi játékok fő attrakciója, s többnyire lóverseny vagy más ügyességi próba – bikahajsza, bothúzás, rönkhúzás, kakaslövés, kaszálás stb. – során döntötték el, ki erre a legméltóbb. A pünkösdi király uralma egy vagy három napig, néhol egy hétig, de akár egy évig is tartott. S bizonyos kiváltságokkal is járt. Például ez idő alatt minden lakodalomba, ünnepélyre, mulatságra hivatalos volt a pünkösdi király, minden kocsmában ingyen fogyaszthatott a közösség kontójára, s a legénytársak is adtak a szavára.

Nos, a tájházban idén is sor került a pünkösdi királyválasztásra. A megmérettetésre 15 ifjú legény nevezett be, akik különféle ügyességi játékokon bizonyították rátermettségüket. Volt itt zsákban ugrálás, gólyalábon járás, karikadobás és célbadobás, Toldi-próba. Idén Bursza Patrik nagyberegi diák harcolta ki a címet. És hogy a király ne maradjon egyedül, királynőt is választott maga mellé. Az eredményhirdetés után a nyertesek és minden résztvevő kisebb ajándékot kapott.

Ezen a tavaszzáró programon is igen népszerű volt a kézműves foglalkozás, melyen az alkalomhoz illően pünkösdi rózsával ékesített ajtódíszeket készítettek. Közben a kemencében sült a hagyományos beregi édesség, a rácsos kapros túrós, valamint lekváros kalács, melyet a végén közösen fogyasztottak el a résztvevők.

A program a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének szakmai partnerségével, valamint a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulhatott meg.

Kósa Eszter

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 23. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!