Kárpátinfo hetilap


| 2022. 06. 06. – 10:00 |

Június 4-én immáron tizenegyedik alkalommal tartották meg a tehetségnapot, ahol a programban résztvevő fiatalok átvehették jutalmukat

Június 4-én immáron tizenegyedik alkalommal tartották meg a tehetségnapot, ahol a programban résztvevő fiatalok átvehették jutalmukat. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

Az utóbbi két év igencsak komoly megpróbáltatás elé állított bennünket. Amikor már azt hittük, fellélegezhetünk a szinte az egész világot megrázó koronavírus-járvány után, Ukrajnát újabb csapás érte.

A háború miatt az iskola ismét az online térbe szorult. Lehet, hogy ez ellentmondásosnak tűnik, merthogy az internet nyitást jelent a világra, az oktatásban ez mégis korlátozás, hisz nincsenek személyes találkozások, közösségi élmények. Éppen ezért értékelődik fel még inkább minden olyan alkalom, ami ennek a megszüntetésére irányul.

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség a nehéz időkben is igyekezett megszervezni tehetséggondozási programjait. Június 4-én pedig – ha szűkebb körben is – immáron tizenegyedik alkalommal tartotta meg a tehetségnapot, ahol a programban résztvevő fiatalok átvehették jutalmukat.

A szervezők nevében elsőként Váradi Natália köszöntötte a megjelenteket, aki a Szentírás alapján arra figyelmeztetett, hogy Istentől valamennyien kaptunk valamilyen talentumot, s ezzel az ajándékkal jól kell sáfárkodnunk, egymást kell szolgálnunk. A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatója vidékünk kulturális sokszínűségére is rávilágított, kiemelve, milyen csendes lenne az az erdő, ahol csak egyféle madár énekelne. A napjainkban tapasztalt nehézségek legyőzésére Váradi Natália egy Kossuth-idézettel bátorított: „Soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, ha kell, mindig újra kezdeni”. Az igazgató asszony elmondta, hogy a 15 kárpátaljai tehetségpont programjában az elmúlt tanévben több mint 2000 gyerek vett részt, akik közül a legeredményesebbeket hívták meg az idei tehetségnapra. Váradi Natália abbéli örömének is hangot adott, hogy a nyár folyamán sikerül megszervezni a hagyományos nyári táborokat, a remények szerint több mint 500 diáknak nyújtva felejthetetlen élményeket.   

Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola és a KMPSZ elnök asszonya a 102 évvel ezelőtt aláírt trianoni „békeszerződés” következményeinek felidézését követően annak az örömének adott hangot, hogy a magyar kormány 2010-ben az összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét, hogy „ne a sebeinket nyalogassuk” szétszakítottságunk miatt, hanem tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megőrizzük és továbbadjuk kultúránkat, melyben otthon érezheti magát minden magyar, bárhol is éljen a nagyvilágban. Az elnök asszony abbéli örömének is hangot adott, hogy az Istentől kapott talentumok kibontakoztatása, megsokszorozása érdekében a tehetségpontok tanárai minden tőlük telhetőt megtesznek.

Az összetartozás napja idén egybeesik a csíksomlyói búcsúval. Orosz Ildikó ez alkalomból azt kívánta, hogy a Csíksomlyón értünk, illetve Ukrajnáért is imádkozó százezrek fohásza hallgattassék meg, és valóban minél hamarabb jöjjön el a béke.

Ezt követően színes program következett, melynek során zongorajátékával örvendeztette meg a résztvevőket Sárady Bence, Demeter Csenge, Takács György és Bogacsov Volodimir (ez utóbbi tanárával, Paszicsnik Olgával adott elő négykezest), a III. ZeneVarázslat című képzés és hangverseny résztvevői. Kosztyu Fanni, a Bátyúi Líceum tanulója a KMPSZ által szervezett költészet napi szavalóverseny első helyezettje Babits Mihály Áldás a magyarra című versét mondta el. A VII. „Szól a fülemüle!” Népzenei és Néptánc Tehetségkutató dobogósai is örömteli perceket szereztek: a Kokas Népzenei Tehetséggondozó és Fejlesztő Jótékonysági Alapítvány zenekara szatmári muzsikát játszott, Turjanica Emília kalotaszegi dallamokat szólaltatott meg hegedűjén, Hadar Lara Martina, a Nagydobronyi Művészeti Iskola hegedűse pedig szatmári csárdásokat adott elő.

Ezen a napon került sor az Ady Endre ösztöndíjpályázat eredményhirdetésére is. Ezúttal 24 sikeresen pályázó, kiemelkedően tehetséges tanuló részesült támogatásban. Átadták a május 13-án megrendezett XVI. Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferencia nyerteseinek is a díjaikat, illetve a Zrínyi Ilona Szakkollégium 25 ösztöndíjas hallgatója és tutora részesült elismerésben. A KMPSZ tantárgyi vetélkedőin első helyezést elért diákok nyakába tehetségtallérokat akasztottak, majd meggyújtották a gyertyákat a hatalmas szülinapi tortán, melyből mindenkinek jutott egy szelet.

Végezetül Váradi Natália mondott köszönetet a támogatóknak, a koordinátoroknak, az oktatóknak, a munkatársaknak, s bejelentette: a korábbi ösztöndíjprogramok a jövőben is folytatódnak.

kme

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 23. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!