Kárpátinfo hetilap


| 2022. 06. 07. – 10:30 |

Badalóban gyülekezeti közösségben emlékeztek a több mint egy évszázaddal ezelőtti szomorú eseményre, illetve a nemzeti összetartozás napjára

Badalóban gyülekezeti közösségben emlékeztek a több mint egy évszázaddal ezelőtti szomorú eseményre, illetve a nemzeti összetartozás napjára. Fotó: Jakab Lajos

Hirdetés

A hagyományokhoz híven június 4-én, az egyetemes magyarság számára oly fájdalmas trianoni békediktátum aláírásának 102. évfordulóján Badalóban gyülekezeti közösségben emlékeztek a több mint egy évszázaddal ezelőtti szomorú eseményre, illetve a nemzeti összetartozás napjára.

A helyi református templom külső falát díszítő Petőfi Sándor-emléktábla előtt összegyűlt megemlékezőket elsőként Jakab Lajos családorvos, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke köszöntötte.

Nemzeti imánk, a Himnusz eléneklését követően az érdekvédelmi szervezet helyi vezetője arról beszélt, hogy az egész magyarságot érintő gyász mellett 2010 óta ez a dátum egyben a remény és az egység jelképe is, hiszen a Magyar Országgyűlés ezt a napot a nemzeti összetartozás dátumává nyilvánította, ami már nemcsak a szétszakítottságról és a búslakodásról szól, hanem az egész Kárpát-medencei magyarság és a világ magyarságának összetartozásáról is! A szónok beszélt arról is, hogy idén az évfordulóra történő emlékezés mellett a Szentlélek eljövetelét is ezen a hétvégén ünnepeljük, ami a mostani háborús időkben különösen is arra ösztönöz bennünket, hogy a béke eljöveteléért is imádkozzunk.

Ferenci Dorina, a Badalói Gvadányi József nevét viselő gimnázium negyedikes tanulója Juhász Gyula Trianon című versét adta elő. Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és Beregszászi Konzulátusa nevében Szűrös Mátyás konzul úr köszöntötte a megjelent és a távollévő ünneplőket. Mint mondta, nehéz időket éltünk és élünk, előbb a koronavírus, most meg a háború okoz számunkra elháríthatatlan akadályokat. Immár több éve nem tudunk közösen sem ünnepelni, sem gyászolni, a gyászra pedig egyre több alkalmunk van. Ám mégiscsak itt vagyunk, csendesen, de kitartóan – ,,megfogyva bár, de törve nem”. A konzul úr emlékeztetett rá, hogy bár a magyarság történelme tele van gyásznapokkal, mégis mindig sikerült talpra állnunk, nem bukott el nemzetünk.

Vereségeinkből sikerült erőt kovácsolnunk magunknak, ahogyan június 4-ét, a nemzet széttagolásának napját is a nemzeti összetartozás napjává tettük. Gyásznapot ünneppé. Emlékezve tanuljunk tehát a múltunkból, és ünnepeljük, hogy csakazértis együtt vagyunk!

Az elmúlt napokban volt 100 éve annak, hogy megszületett a Székely himnusz. A helyiek a magyarság egyik jelképének számító dal eléneklésével adóztak ennek az évfordulónak.

Ezt követően Sápi Zsolt badalói református lelkipásztor tolmácsolta Isten üzenetét a megemlékezők felé. Emlékeztetett rá: a békediktátum a magyarság történetének egyik legnagyobb tragédiája. Nagyon fontos, hogy ezen a napon mindannyian imádságos szívvel kérjük a mielőbbi békét. Napjainkban is nagyon aktuális az ige: „Boldogok a békességre igyekezők” (Mt 5, 9). Most kell mindenkinek odaállni Isten elé, és a békéért, a szeretetért könyörögni!

A Szózat eléneklését követően, pontban 16 óra 30 perckor, a békediktátum aláírásának időpontjában 102 másodpercig szólt az ősi badalói református templom harangja, miközben mindenki a béke eljöveteléért, nemzetünk megmaradásáért imádkozott.

Az áldásokban gazdag esemény Petőfi Sándor emléktáblájának megkoszorúzásával ért véget.

(felvégi)


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 23. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!